Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie – abordează în fiecare an câte un subiect de importanţă majoră ce afectează sănătatea globală. O problemă de sănătate publică tot mai îngrijorătoare, diabetul, este tema Zilei Mondiale a Sănătății din acest an. Numărul mare de pacienţi diabetici din întreaga lume, prevalenţa bolii în continuă creştere, precum şi numeroasele complicaţii ale bolii sunt semnalele de alarmă care au contribuit la alegerea acestei teme pentru anul 2016. Scopul campaniei constă în promovarea practicilor comportamentale sanogene în profilaxia şi controlul diabetului zaharat. Obiectivele campaniei sunt: conştientizarea populaţiei despre incidenţa mare a diabetului, a complicaţiilor, povara  socio-economică, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate; conştientizarea populaţiei asupra rolului fiecăruia în promovarea şi păstrarea propriei sănătăţi; declanşarea unor acţiuni specifice, eficiente şi sustenabile în abordarea diabetului. Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului. Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Când secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi îndeplineşte rolul în organism, afecţiunea se numeşte diabet zaharat. Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii şi prin exerciţii fizice, ca supliment al tratamentului medical. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte trei forme principale de diabet zaharat: tipul 1, tipul 2 şi gestaţional (de sarcină). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 şi diabetul zaharat tip 2. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună caracterizată de distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină. Se mai numeşte diabet insulino-dependent.

Diabetul de tip 2 este caracterizat prin rezistenţa la insulină. Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secretă normal. Atât tipul 1 cât şi tipul 2 de diabet sunt afecţiuni grave. Atât tipul 1 cât şi tipul 2 de diabet sunt afecţiuni grave. Diabetul gestaţional –  hiperglicemie apare pentru prima dată în timpul sarcinii, la femei care nu au diagnostic de diabet. Acesta afectează 4% dintre femeile gravide. În România, în anul 2014 existau 1.530.250 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet. Semnele şi simptomele de alarmă sunt: urinări frecvente, sete excesivă, polifagie, pierdere în greutate, oboseală, lipsă de interes şi concentrare, vărsături şi dureri gastrice, furnicături şi/sau amorţeală la nivelul membrelor, vedere înceţoşată, infecţii frecvente sau vindecarea tardivă a rănilor.

Studiile de specialitate arată că menţinerea unei greutăţi în limite normale şi activitatea fizică moderată pot preveni apariţia diabetului de tip 2. Se recomandă evitarea alimentelor cu zahăr combinate cu grăsimi, cum ar fi ciocolata, pentru că grăsimea poate încetini capacitatea organismului de a obţine carbohidraţii de care are nevoie destul de repede. Stresul şi fumatul pot creşte valorile glicemiei. Printre alţi factori care afectează nivelul de zahăr în sânge se mai numără alcoolul, deshidratarea, călătoriile şi schimbarea climatului.

Este esenţial ca, pe lângă dietă şi sport, să se urmeze tratamentul prescris de medic. În concluzie, se poate spune că diabetul zaharat reprezintă o afecţiune redutabilă prin implicaţiile sale pe termen lung, dar că supravegherea corectă şi tratamentul eficient duc la creşterea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii la pacienţii afectaţi.