Ziua Imnului Național al României – Deșteaptă-te române, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deșteaptă-te române” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
La originea imnului național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu și publicat pentru prima dată în numărul din 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Ziua Imnului Național al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99//1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de către instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului româm, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
În acest an, Instituția Prefectului – județul Călărași nu va organiza o ceremonie publică oficială, deoarece situația prin care trece județul Călărași și întreaga țară, din cauza pandemiei, nu este una propice festivităților, însă în această perioadă dificilă, conținutul profund emoționant al imnului ne îndeamnă să reflectăm asupra datoriei noastre de cetățeni români și de a cinsti și cultiva respectul față de valorile românești și de a privi cu încredere spre viitor.