Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1.433 de jandarmi călări şi pedeştri. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În ceea ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar, pe care îl execută la solicitarea autorităţilor. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunităţi mobile.

Legea Jandarmeriei din 1850 şi Regulamentul jandarmilor de oraş din 1665 au constituit principalele documente pe bază cărora şi-a organizat şi desfăşurat activitatea Jandarmeria, iar în perioada următoare au fost documentele care au stat la baza elaborării de noi legi şi regulamente.

Azi ne purtăm sărbătoarea Armei în suflet, la datorie, în misiunile de excepție pe care le desfășurăm în sprijinul dumneavoastră, în contextul prevenirii și combaterii noului virus. Dacă în anii trecuți erați alături de noi la manifestările dedicate acestei zile speciale, de data aceasta vă îndemnăm să stați_acasă, să vă protejați și să urmați sfaturile autorităților. Să trecem cu bine peste aceste momente dificile pe care le trăim cu toții iar anul care vine să ne fiți invitați la activitățile pe care le vom organiza de ziua Armei noastre. Numai împreună, autorități și cetățeni, vom reuși! Să fim solidari și să avem credința că totul va fi bine! La mulți ani tuturor jandarmilor de ieri și de azi! La mulți ani Jandarmeriei Române!, au transmis jandarmii călărăşeni.