Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Călăraşi vine cu atenţionări privind autoprotecţia populaţiei în zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Evitați pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00.

Beți zilnic între 1,5 – trei litri de lichide fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Purtați pălării de soare, haine lejere și ample din fibre naturale de culori deschise.

Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.

Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți două – trei ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat.

Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece se favorizează deshidratarea și se diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).

Consumați fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă ;

Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).

Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități).

Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Limităm creșterea temperaturii în locuințe prin: închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor sau draperiilor; deschiderea ferestrelor seara târziu, noaptea și dimineața devreme provocând curenți de aer; stingerea sau scăderea intensității luminii artificiale, închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu avem nevoie.

În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subțire preferabil din țesături naturale și în culori deschise).

Se recomandă creșterea consumului de lichide la doi – patru litri/zi și evitarea alimentației în grăsimi, în special grăsimi animale.