Virusul pestei porcine africane (PPA) se extinde în judeţul Călăraşi, fiind confirmate noi focare, în localităţile Unirea şi Ştefan cel Mare. Până în prezent, în judeţul nostru au fost eutanasiate şi îngropate 700 de suine din cauza acestui virus.

 

Au fost confirmate noi focare de PPA în judeţul Călăraşi.

Până la momentul actual, au fost confirmate 46 de focare în următoarele localităţi: Borcea – zece focare; Perişoru – 27 focare; Călăraşi – cinci focare; Constantin Brâncoveanu – un focar; Călărașii Vechi – un focar; Unirea – un focar şi Ștefan cel Mare – un focar. De asemenea, în prezent există patru suspiciuni de pestă porcină africană, trei în localitatea Perişoru şi una în satul Gâldău, comuna Jegălia, unde se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator. Totodată, în judeţul nostru, au fost eutanasiate şi îngropate 700 de suine.

De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară – 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, PPA evoluează în două zone geografice. Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 localități, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 57 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 232.722 de porci afectați de boală.

În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 194 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău și Giurgiu. Au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, telefon 0242/313.676.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

Oana CĂLIN

observatorcl@gmail.com