În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 392/2016, Ministerul Afacerilor Externe acordă bursa anuală „Ierunca-Lovinescu” pentru studenți români în Franța. Bursa, în valoare de 500 de euro lunar, se atribuie pe o perioadă de stagiu de zece luni consecutive.

Potrivit Regulamentului de concurs, pe parcursul stagiului, studentul bursier elaborează o lucrare de cercetare într-unul din domeniile: constituirea, evaluarea și conservarea patrimoniului emigrației românești; studierea documentelor privitoare la exilul românesc; cercetarea exilului românesc, ca parte a rezistenței intelectuale din anii dictaturii și opresiunii comuniste, în contextul european de dinaintea și de după căderea comunismului; studierea moștenirii culturale Ierunca – Lovinescu și a importanței acesteia pentru spațiul cultural francez și european;

studierea influențelor  pe care exilul românesc în Franța le-a exercitat asupra mișcării intelectuale din România și din diaspora românească; cercetarea contribuției diasporei la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc.

Candidații pot propune și alte teme de cercetare, circumscrise obiectivelor bursei.

Documentația necesară concursului pentru obținerea bursei include: cerere de înscriere (se regăseşte la adresa  http://www.cultura.ro/anunt-privind-lansarea-concursului-pentru-bursa-ierunca-lovinescu-20202021); copie act de identitate (carte de identitate sau pașaport); dovada efectuării de studii (licență, masterat, doctorat) în „litere sau științe sociale”, în Franța; curriculum vitae; scrisoare de intenție, cu motivația solicitării bursei și portofoliul științific; proiectul lucrării de cercetare.

Dosarele de candidatură se trimit fie în format electronic pe adresa de e-mail a Ambasadei României în Franța, paris@mae.ro, până la data de 5 iulie 2020, fie prin poștă sau se depun personal la sediul Ambasadei României în Franța (adresă: 5, Rue de l’Exposition, 75007 Paris) sau la sediul Ministerului Afacerilor Externe (adresă: Direcția Diplomație Culturală, Educație și Știință, Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, cod 011822, București) până la data de 5 iulie 2020 (data poștei).

Textul Regulamentului de concurs se regăseşte la adresa:  https://paris.mae.ro/sites/paris.mae.ro/files/o_1182-2628_mae-mc_regulament_burse_ierunca_lovinescu.pdf.

Pentru detalii, persoanele interesate pot contacta Ambasada României la Paris, la adresa de e-mail paris@mae.ro, cu mențiunea la subiectul mesajului: Concursul de bursă „Ierunca-Lovinescu” 2020.

Dosarele de candidatură se depun până marţi, 5 iulie. Evaluarea dosarelor de candidatură va avea loc pe

17 iulie. Anunțarea rezultatelor se va face în data de

20 iulie 2020. Depunerea Contestațiile se vor depune până pe  24 iulie, iar rezultatele analizării contestaţiilor se vor afişa în data de 31 iulie 2020.