S-a dat startul înscrierilor la Festivalul Concurs Național „Regina Sânzienelor”, ediția a VI-a. Concursul se va desfășura on-line, iar dacă se va permite, premierea va avea loc pe 20 iunie, la Hanul Voievozilor din Horodnic de Sus-Suceava.

Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, Sărbătoarea Sânzienelor este la fel de veche ca și istoria românilor. Reprezintă o punte de legătură între lumea de azi și trecutul milenar al înaintașilor noștri. Se aseamănă cu un ochi magic prin care privim viața strămoșilor așa cum a fost.

Marcată de mister și farmec, originea sânzienelor se pierde în negura timpului. Celebrat în toate teritoriile locuite de români, acest mit străvechi exercită și azi o mare influență asupra oamenilor.

Marile preotese ale Soarelui deschid cerurile și marchează începutul verii astronomice prin solstițul de vară. Are loc o naștere, o nouă naștere, cea  a Sfântului Ioan Botezătorul, iar preotesele devin zâne, zâne bune, pământene, protectoare, iubitoare și ursitoare, adevărate sânziene. Natura ne dezmiardă în toate formele fiind în culmea forțelor germinative, iar parfumul florilor de sânziene vrăjește fetele, transformându-le pe toate în drăgaice.

Băieții aprind focuri și-ncepe dansul fecioarelor înmiresmate, împodobite cu coronițe de flori. Energia vitală vindecă, purifică și regenerează, iar plantele și animalele învață graiul oamenilor. Tot universul participă la această nuntă sacră a zilei cu noaptea, a lunii cu soarele, a bărbatului cu femeia, glorificând cultul fertilității.

Vă mărturisesc că nu există bucurie mai mare pentru mine decât atunci când vorbesc cu prietenii despre obiceiurile și ritualurile pe care le făcea mama de sărbători. Credința ei că florile de sânziene culese dimineața pe rouă vor alunga bolile și dăunătorii și că îi vor proteja casa este de o frumusețe indescriptibilă, iar puritatea sufletească a mamei mele îmi întărește convingerea că trebuie să transmit și eu, mai departe, minunatele tradiții ale neamului nostru. Deși nu ne putem strânge în brațe pentru că trebuie să respectăm regulile distanțării sociale, ne putem mângâia sufletele cu vibrațiile trăirilor noastre. Indiferent de vremuri, nu trebuie să renunțăm la visurile, pasiunile și tradițiile noastre. Viața își urmează cursul, iar noi avem datoria de a trăi frumos. Vom celebra și anul acesta mitul străvechi al Sărbătorii Sânzienelor și vom premia regine și prințese care ne vor împărtăși obiceiuri și tradiții de sânziene din zonele etnografice din care provinˮ, a declarat Dumitru Parasca, organizatorul festivalului.

Festivalul Concurs Național „Regina Sânzienelor”, ediția a VI-a, se va desfășura on-line, iar festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 20 iunie 2020, la Hanul Voievozilor din Horodnic de Sus – Suceava, dacă se va permite.

În cazul în care nu vom putea să ne întâlnim fizic, câștigătorii vor fi anunțați on-lineˮ, a mai spus organizatorul evenimentului.

Concursul se va desfășura pe trei secțiuni: „Prințese” (6 – 14 ani), „Regine” (15 – 101 ani) și „Grup”. Regulamentul de participare și formularul de înscriere vor fi publicate pe pagina de Facebook a festivalului (https://www.facebook.com/Festivalul-Național-Regina-Sânzienelor/) și pe pagina web: https://reginasanzienelor.ro/.

Participarea la concurs presupune ca persoanele interesate să înregistreze audio-video momentul pregătit de acestea și să-l trimită împreună cu formularul de înscriere și o fotografie în care să poarte costumația de Sânziană (ie/rochie albă, coroniță de flori în care să împletească și flori de sânziene) pe e-mail: depaserv.radauti@gmail.com sau pe messenger-ul paginii de Facebook.

Înscrierile se fac până la data de 17 iunie 2020, ora 18:00.