În primul trimestru al acestui an, la nivelul judeţului nostru, s-a înregistrat o scădere cu 78% a tâlhăriilor, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, infracționalitatea stradală sesizată a scăzut cu 55%, iar numărul persoanelor față de care au fost luate măsuri preventive a crescut cu 42%.

Săptămâna trecută, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, a avut loc o conferință de presă. La eveniment au participat inspectorul şef al IPJ Călăraşi, comisar șef de poliție Marian Iorga, și împuternicit adjunct al șefului inspectoratului, comisar șef de poliție Petronel Dumitrașcu. În cadrul conferinţei au fost prezentate rezultatele obţinute de IPJ Călăraşi în primul trimestru al anului 2018.

Obiectivul polițiștilor pentru primul trimestru al acestui an a constat în creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, patrimoniului, siguranței stradale și reducerea riscului rutier.

Acţiunile şi activităţile desfăşurate de poliţişti în scop preveniv, prezenţa efectivă în cadrul comunităţii pentru reducerea riscului de victimizare, au avut ca rezultat creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor judeţului, fiind înregistrată o scădere a infracţionalităţii sesizate cu 4%, faţă de aceeași perioadă a anului precedent.

Foarte important, având în vedere mediul producerii dar și starea de disconfort creată cetățenilor, s-a înregistrat o scădere cu 55,00% a infracționalității stradale sesizate în trimestrul I 2018, față de perioada similară a anului precedent, au scăzut și infracțiunile de lovire și alte violențe cu 29,00%.

Tâlhăriile, de altfel un gen de infracțiune cu un pericol social deosebit, au scăzut cu 78%, în cifre absolute de la 9 la 2. Scăderea numărului de infracțiuni este determinată de prezența activă în teren a polițiștilor care au acționat permanent pentru prevenirea unor astfel de fapte.

Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a crescut numărul persoanelor față de care au fost luate măsuri preventive cu 42% față de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește riscul rutier, în județul Călărași, numărul persoanelor decedate în cadrul accidentelor rutiere a scăzut cu 3, fiind înregistrată o persoană decedată în primul trimestru din 2018.

Au fost constatate în flagrant un număr de 59 de infracțiuni la regimul circulației, în cadrul activităților preventive desfășurate. Acțiunile derulate în primul trimestru din acest an au avut ca rezultat aplicarea unui număr de 7.896 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. În cadrul acestor acțiuni au fost reținute în vederea suspendării un număr de 389 de permise de conducere și retrase 157 de certificate de înmatriculare.

Poliţiştii din cadrul IPJ Călărași vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.