Aurel Ionel Stan, administrator special Dunărea Călărași: „Declinul clubului are rădăcini adânci, încă de pe vremea când patrimoniul clubului de fotbal Dunărea Călărași a fost împărțit.”

În data de 14 octombrie, organizația județeană Călărași a Partidului Social Democrat a susținut o conferință de presă la care au fost prezenți președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, și senatorul Nicușor Cionoiu. Invitat în cadrul conferinței a fost administratorul special al clubului de fotbal Dunărea Călărași în cadrul procedurii de insolvență, Aurel Ionel Stan, care a vorbit despre situația echipei în momentul de față.

Aurel Stan spune că jucătorii echipei nu erau motivați să facă performanță și că oamenii din conducere nu se ocupau de antrenament: „La data de 20 august am fost numit de către Adunarea Generală a Acționarilor în funcția de administrator special al AFC Dunărea 2005. Încă de la preluare, am constatat foarte multe nereguli la acest club de fotbal, în sensul că jucătorii nu erau motivați să joace deși oferta lor salarială era foarte bună; inclusiv factorii de decizie, factorii de conducere ai clubului nu aveau o atitudine corespunzătoare, în sensul că nu se ocupau de antrenament, ci mai mult se ocupau de atmosfera din cadrul clubului. Înclinația jucătorilor era spre a nu participa la joc, fiind cumva acoperiți de contractele pe care le-am găsit la club, este un contract care are o sumă fixă de prestație a activității sportive și nu o motivare a aportului adus în joc. Din păcate, la ora actuală, trebuie să păstrăm aceste contracte până pe 30 iunie 2022. Imediat cum am constatat aceste aspecte la club, am adus, în primul rând, un preparator fizic și, după primele trei antrenamente cu fotbaliștii, aceștia au făcut febră musculară, ceea ce nu este normal la o echipă de fotbal profesionistă. Am renegociat salariile cu toți jucătorii și cu stafful tehnic și am oferit în această perioadă oportunitatea de joc pentru toți jucătorii. Cei care nu acceptau oferta care le-a fost făcută de club au avut posibilitatea să plece la alte echipe, unde considerau că pot să obțină salarii mai bune. Iar pe activitate organizatorică am propus și am schimbat antrenorul de fotbal, care, din păcate, și la ora actuală, deși i-am dat o sarcină foarte importantă pentru județul Călărași, aceea de a fi șeful centrului de copii și juniori, încă mai are reminiscențe și lacune în comportament pe care le vom discuta și vom lua măsuri.

De asemenea, administratorul special Aurel Stan vorbește și despre istoria declinului clubului de fotbal: „Sunt un pic supărat! Sunt mulți care critică clubul de fotbal, nu fac nimic, doar critică. Clubul se află în faza de insolvență și avem toate măsurile luate ca să ducem la capăt această acțiune de insolvență a clubului și nu intrarea în faliment. Declinul clubului are rădăcini adânci, încă de pe vremea când patrimoniul clubului de fotbal Dunărea Călărași a fost împărțit. Noi, clubul, ne confruntăm cu o situație în care nu avem o sală de sport unde să desfășurăm activitatea. Pista din jurul stadionului noi o întreținem, dar nu e a noastră. Un compartiment din vestiar nu este al nostru. Încă de atunci, măsurile au fost luate, consider eu, împotriva bunei desfășurări a activității clubului.”.

Stan a făcut comentarii și despre structura echipei de joc: „Ce s-a abordat în trecut, până la venirea mea, deși știau că clubul se află în insolvență, nu și-au luat măsuri de acoperire a tuturor posturilor necesare echipei de joc. Am văzut o apetență pentru a aduce mai mult mijlocași, într-adevăr, la o echipă care nu se află în insolvență trebuie să fie dubluri pe fiecare post; într-o situație de insolvență, unde sunt bani puțini, nu poți să vii cu un număr mare de mijlocași și, în schimb, partea de apărare să o lași descoperită, partea de atac la fel.”.

O altă măsură pe care am luat-o este de a promova jucători călărășeni. Clubul consumă foarte mulți bani cu acești jucători care se cred mercenari, nu îi interesează atmosfera care este în Călărași. Tocmai de aceea trebuie să promovăm sportivii noștri din Călărași și vom avea măsuri ample de atragere a tinerilor în clubul de fotbal Dunărea Călărași. Mă mândresc la ora actuală cu ce se întâmplă la <Under 19>, acesta este viitorul echipei de fotbal Dunărea Călărași – copiii crescuți de noi. Dacă de-a lungul timpului, acum 5-6 ani de zile, se aloca importanță juniorilor din cadrul echipei de fotbal, acum nu mai aveam nevoie de acei străini cu care cheltuim sume importante. Am găsit la club 23 de jucători veniți din alte regiuni ale țării, jucători pentru care noi plătim 1.000 de lei pe lună cazare. Înmulțiți dumneavoastră să vedeți ce economie putem să facem prin atragerea jucătorilor din Călărași. Ca o formă de reorganizare pe care ne-o impune și legea este aceea de renegociere a tuturor contractelor, inclusiv cele de prestări sportive. În luna octombrie a anului trecut, necesarul de bani pentru funcționarea clubului de fotbal era de 727.000 de lei. Prin negocierea pe care am purtat-o cu jucătorii, cu stafful și cu toți factorii care sunt implicați am reușit, la data de astăzi, să avem necesar 367.000 de lei. Probabil că această sumă se va reduce pe măsură ce jucătorii care nu au activitate sportivă competițională, veniți din alte părți, îi vom înlocui cu juniorii noștri.”, își încheie discursul Aurel Ionel Stan.