Reprezentanţii autorităţilor locale din municipiul Călăraşi s-au întâlnit pentru a discuta eventualele măsuri ce pot fi luate în cazul nunţilor ţigăneşti organizate pe spaţiul public şi care tulbură liniştea publică. Această problemă persistă în municipiul Călăraşi de ani întregi, iar până în momentul de faţă, se pare că autorităţile nu au găsit o soluţie pentru stoparea fenomenului. Mulţi cetăţeni deranjaţi de zgomotul produs de lăutarii care cântă în mijlocul străzii, se plâng la Primărie sau solicită intervenţia echipajelor de poliţie. În cele din urmă, ţinând cont de presiunea călărăşenilor, directorul executiv al Serviciului de Poliţie Locală al municipiul Călăraşi, Daniel Anghel a organizat prima conferinţă de presă a acestui serviciu ce a avut ca temă principală: „nunţile tradiţionale ale cetăţenilor de etnie romă”.

„Este o perioadă mai aglomerată în ceea ce priveşte un anumit timp de mănifestări al unor etnii. La sediul primăriei, a avut loc o şedinţă ce a avut drept scop rezolvarea problemelor legate de nunţi. Să sperăm că vom găsi, în cel mai scurt timp, cele mai bune soluţii”, a declarat viceprimarul Dragoş Coman. Întâlniri asemănătoare ce au avut drept scop tot rezolvarea problemelor semnalate de cetăţeni deranjaţi de nunţi, au fost organizate anual, însă fără rezultate vizibile. În legătură cu acest aspect, viceprimarul Coman a declarat: „Măsuri s-au luat numai că măsurile de anul trecut nu sunt cele mai bune. Este aceeaşi problemă numai că şi profilul nuntaşilor se schimbă, probabil anul trecut au găsit oameni mai înţelegători, iar anul acesta sunt puţin mai evazivi. Să ştiţi că măsuri s-au luat întotdeauna. Nu ţin nepărat să scot în evidenţă măsurile luate de Poliţia Locală şi de către celelate instituţiidor doar că din câte se vede nu au o valoare foarte mare pentru aceşti nuntaşi, adică discutând deschis, primesc o amendă de 15 milioane, îşi continuă petrecerea, în această situaţie măsurile nu sunt favorabile pentru restul comunităţii”.

Gărda de mediu ar putea aplica amenzi usturătoare

Pe lângă aplicarea amenzilor de către reprezentanţii Poliţiei, mai pot aplica amenzi şi reprezentanţii Gărzii de mediu care pot măsura intensitatea zgomotului produs de boxele scoase în stradă. „Mai pot fi identificate şi alte măsuri, de exemplu s-a ajuns la concluzia că este nevoie şi de implicarea mediului, a Gărzii de mediu, pentru că ei pot măsura nivelul zgomotului. Chiar dacă ei nu au aparatul respectiv, îl pot solicita pentru că într-adevăr s-a considerat că este o situaţie excepţională. În acest fel amenda ar fi de câteva sute de milioane de lei”, declară viceprimarul municipiului Călăraşi, Dragoş Coman. Directorul executiv al Serviciului de Poliţie Locală al municipiul Călăraşi, Daniel Anghel a precizat că în ultimele două săptămâni, reprezentanţii serviciului au aplicat 15 amenzi contravenţionale în valoare totală de 3.500 de lei. Pentru tulburarea liniştii publice, poliţiştii locali pot aplica amenzi cumprinse între 500 – 1.500 lei. De cele mai multe ori, nuntaşii plătesc amenda şi îşi continuă activitatea nestingheriţi. Tot, Daniel Anghel precizează că pentru aceeaşi faptă nu pot fi aplicate două amenzi.

20160629_145919