Ziua Veteranilor de Război, a celor care au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost marcată în data de 29 aprilie 2021, la Călăraşi de autorităţile publice locale.
Primarul Marius Dulce şi viceprimarul Nicolae Dragu au participat la ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial (intersecţia bulevardului Republicii cu strada Sloboziei). La acest eveniment au fost prezenţi şi doi veterani călărăşeni, locotenent (rtr.) Tudor Costache (98 de ani) şi pltutonier adjutant (rtr.) Eniu Penciu (99 de ani).
De asemenea, la eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.
„Victorii, înfrângeri, suspinul mamei și dorul iubitei, copiii lăsați acasă, camarazi în suferință, libertate, eroism și jertfă.
Toate acestea se văd în adâncul ochilor ultimilor veterani de război călărășeni, pe lângă emoția strângerii de mână. Astăzi, 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război, ne inclinăm cu respect în fața vitejiei lor!”, a declarat președintele Iliuță.
Ziua Veteranilor aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.
În fiecare an, la 29 aprilie, se sărbătorește Ziua veteranilor de război, în semn de apreciere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007.