Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgenţă Călărași a emis în data de 11 noiembrie 2020 o nouă hotărâre privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în localitățile Călăraşi şi Lehliu-Gară, din județul Călărași.

Astfel, începând cu această dată, în municipiul Călărași (incidența de 3,32‰) și oraşul Lehliu-Gară (incidența de 3,04‰), județul Călărași, se vor impune mai multe măsuri.

Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produse lor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.

Măsurile prevăzute anterior se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Operatorii economici a căror activitate a fost închisă/restricționată, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum doi metri între mese și participarea a maximum şase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară prevăzute de legislația în vigoare.

Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise/sau deschise, publice și/sau private sunt obligați să își organizeze și să desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00 – 21:00 prin excepție în intervalul orar 21:00 – 05:00 operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Este interzisă activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele de peste 5 ani în spațiile publice deschise.

Activitățile instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber sunt interzise.

Se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.

Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.).

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor și se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea perimetrelor de protecție sanitară.