Major League Baseball este una dintre cele mai urmarite competiţii sportive din America de Nord, acolo unde anual aduce peste 69 de milioane de oameni la stadion. Şi în Romania a început să caştige teren un asemenea sport. Recent s-au terminat campionatele de juniori.

Aproximativ o luna de zile au mai ramas din sezonul 2019 al Major League Baseball. Deschis pe 26 martie, din acest sezon au ramas mai puţin de zece meciuri jucate de fiecare echipa pâna când se trage linie şi ştim participanele în play-off.  În prezent, MLB are doua Ligi, cea Americana, unde Houston Astros este lider, cât şi cea Naţională, acolo unde Los Angeles Dodgers este la conducere. Cele 30 de echipe care fac parte din cele două Ligi sunt împărţite în şase Divizii, de unde primele clasate merg în play-off, iar cele mai bune două echipe clasate pe locul secund primesc şi ele dreptul de a participa în World Series.

Prima competiţie de baseball a aparut în America în 1876, atunci când echipele se întreceau în Liga Natională. După 143 de ani găsim o competiţie care aliniaza la start 30 de echipe, împărţite în două Ligi. Sezonul este unul lung şi timp de aproape jumatate de an o singură echipă va juca în sezonul regulat 162 de meciuri. În prezent, în sezonul din 2019 s-au jucat în medie 154 de meciuri, iar până la sfarşitul lunii septembrie sau cel mult prima săptămână din octombrie este programat finalul sezonului regulat.

Într-o lună aflam caştigătoarea World Series

Bătălia pentru cucerirea trofeului este una acerbă. Casele de pariuri încă o dau favorită pe Houston Astros, echipa care este la conducerea Ligii Americane. Cei care pariaza online la Fortuna se pot orienta în funcţie de trend-ul agenţiilor de pariuri. 1.85 este cota pentru ca Astros să termine pe 1 în Liga Americana, cât şi 3.10 pentru caştigarea World Series şi implicit a trofeului. Los Angeles Dodgers este şi ea printre favorite, pe locul al doilea în topul bookmakerilor.

Dodgers este vicecampioana ediţiei trecute de MLB, atunci când era învinsă de Boston Red Sox. Se pare că în acest sezon a scăpat de deţinătoarea en-titre a trofeului, dată fiind prestaţia slabă a echipei cu cele mai multe trofee caştigate până în prezent. Cu siguranţă aceste echipe au fani şi în România, acolo unde baseball începe să fie un sport care câştigă teren.

Baseball-ul în România

Fotbalul este sportul rege, dar nu mulţi sunt cei care ştiu că primele două echipe din clasamentul celor mai valoroase echipe din lume sunt din alte sporturi. Dallas Cowboys (fotbal american – NFL) si New York Yankees (baseball – MLB) sunt cele mai bine cotate echipe când vine vorba despre bani. 5, respectiv 4.6 miliarde de euro valorează cele doua formaţii, urmate de Real Madrid si FC Barcelona. În contextul acesta este normal ca sporturile americane să se extindă peste tot în Europa şi în întreaga lume. România a facut deja un prim pas important, având campionate de baseball, la categorii diferite de vârstă.

Recent s-au încheiat campionatele de juniori, CSS Calarasi este campioana Romaniei la categoria de vârstă U15. Baseball-ul este un sport cu vechime îin România, prima participare internaţională a avut loc in 1992. Anul trecut, în 2018, naţionala de Baseball a României reusea sa promoveze in al doilea esalon european. Şi anul trecut, în aceeasi perioadă, CSS Călăraşi termina pe locul 1 la Campionatul Naţional de Baseball, destinat categoriei juniori II (13-15 ani).