Combinatul siderurgic Donalam din Călăraşi intenţionează să îşi acopere un posibil deficit de capital de lucru printr-un împrumut în valoare de cinci milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Compania va utiliza împrumutul pe doi ani acordat de BERD pentru a-şi finanţa necesităţile de capital de lucru şi a acoperi deficitul de lichiditate provocat de pandemia de Covid-19.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a furnizat anterior o finanţare de patru milioane de dolari pentru investiţii la combinatul siderurgic Donalam din Călăraşi.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a investit 8,8 miliarde de euro în economia ţării prin 449 de proiecte.

Compania este dedicată unei dezvoltări durabile, obiectiv pentru care și-a bugetat în 2020 un amplu plan de investiții care să asigure reducerea emisiilor și producția cu o amprentă de carbon minimă.

Donalam produce și comercializează profile rotunde de oțel laminate la cald, cu diametre cuprinse între 80 – 320 de milimetri, fiind astfel singurul combinat din țară cu  acest tip de produse. Accestea sunt utilizate în industrii precum petrol şi gaz, maşini şi echipamente agricole, echipamente mecanice mari şi echipamente hidraulice. Prin parteneriate comerciale create cu firme de top din Germania (GMH) și Austria (Voestalpine), produsele Donalam sunt distribuite în cea mai mare parte a Europei.

Donalam a atins o cifră de afaceri de 78 de milioane de euro și un nivel de vânzări de 106.000 de tone în 2019. Având în vedere ciclicitatea pieței metalurgice la nivel internațional,  precum și faptul că cea mai mare parte a produselor este direcționată către export, obiectivul pentru 2020 este menținerea cotei de piață în Europa prin identificarea de noi nișe de business. Societatea are în momentul de față aproximativ 270 de salariați.

Donalam, cu sediul în Călărași, este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oţel laminate la cald din Europa. Compania a fost înfiinţată în 2006, iar în 2007 a achiziționat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris. Donalam face parte din grupul italian Beltrame, înființat în 1896, unul dintre cei mai mari producători de bare comerciale din oțel şi oţeluri speciale, care deţine fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajați. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,24 miliarde de euro în 2018.