Ziua de 30 octombrie este una de importanță deosebită pentru Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”. Instituția sărbătorește un an de la mutarea în noul sediu de lângă Consiliul Județean Călărași, însă tot în această dată, în 1883, era înființată prima bibliotecă publică la Călărași, aceasta din urmă fiind considerată predecesoarea Bibliotecii „Alexandru Odobescu”.

Instituția a funcționat de-a lungul timpului în mai multe sedii, dintre care Casa Demetriad și Cinematograful Victoria. Începând cu 1993, Biblioteca Județeană Călărași a primit numele scriitorului, arheologului și omului politic Alexandru Odobescu.

Începând cu anul 2019, biblioteca are un sediu modern pe strada 1 Decembrie 1918, în imediata vecinătate a Consiliului Județean Călărași. Construcția noului sediu a durat şase ani și are o suprafață utilă de 3.300 de metri pătrați, clădirea având cinci etaje și numeroase spații dedicate diferitelor tipuri de activități culturale.

Biblioteca „Alexandru Odobescu” are în prezent peste 400.000 de unități de bibliotecă: publicații tipărite, cărți și periodice, documente multimedia, audio-video, hărți și materiale pentru persoanele nevăzătoare. Colecția bibliotecii se mărește anual fie din achiziții, fie din donații ale persoanelor sau firmelor, fie din schimburi interbibliotecare. Spațiul cultural din Centrul Vechi al orașului este frecventat în medie de 400 de cititori pe zi și găzduiește anul circa 1.000 de activități precum cercuri, cluburi, întâlniri tematice, dezbateri publice, expoziții de artă, cursuri, lansări de carte.

În data de 30 octombrie 2020 s-au adunat în noul sediul al Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” Călărași numeroase persoane atrase de cultură, printre care scriitori, artiști plastici și jurnaliști.

„Această clădire este pentru noi cel mai important pas. Am o echipă extraordinară, aceste lucruri nu au putut fi făcute decât alături de ei!”, a declarat Marinela Enciu, managerul bibliotecii.

„Este o bucurie pentru noi să ne putem întâlni chiar și în niște condiții mai restrictive. Avem alături de noi colaboratori, avem alături de noi o parte dintre voluntarii care ne-au ajutat în toate activitățile noastre. Este o bucurie că am ajuns să trăim acest moment, să ne mutăm în această casă a cărților. Încercăm să ne modernizăm tot timpul și să fim adaptați la tot ceea ce ne cer utilizatorii. Acesta este crezul nostru: să fim pe placul lor, să îi ajutăm să cunoască, să se informeze, să se delecteze”, a spus Lavinia Popescu, bibliotecar, despre această zi.

Cu ocazia acestui eveniment, studioul Jet-Set București a realizat un scurt documentar intitulat „Marcă Înregistrată BJCL” în care este omagiată istoria, dar și prezentul bibliotecii județene. Tot această zi a fost aleasă pentru premierea câștigătorilor la ediția cu numărul 40 a Concursului Național de Proză „Alexandru Odobescu”.

Ulterior, reprezentanții bibliotecii au oferit cărți însoțite de diplome care să consemneze ajutorul primit de la diferitele persoane care i-au călcat pragul de-a lungul timpului. Au fost premiate editurile care au fost alături de bibliotecă, persoane care au susținut cursuri în acest spațiu, constructorul noului sediu, arhitectul clădirii, membri ai cenaclurilor găzduite de instituție, artiști plastici care au expus lucrări în bibliotecă, colaboratori din partea presei, voluntari, scriitori și nu au fost uitați nici cei mai avizi cititori.

În încheierea evenimentului a fost vernisată expoziția cu vânzare „Wire Art”, a lui Ilie Șerb.

„Acesta nu modelează lut, nu desenează în creion sau acuarele, ci modelează sârma la cald. Obișnuit încă din tinerețe cu practici artistice precum pictura, sculptura, desenul și, mai nou, arta sârmei, le cultivă toată viața și le dedică timpul să liber”, după cum este descris artistul pe un panou informativ.

Acesta modelează cu migală sârmă de cupru suflată cu aur în portrete, iluzii optice, emoții intense și secvențe memorabile din viață.

„Noi, oamenii, ne naștem cu un dar, chiar dacă știm sau dacă nu știm. Îl punem în valoare doar atunci când este descoperit fie de noi înșine, fie de cei de lângă noi. E o minune că în ziua de azi se construiesc biblioteci noi. M-am alăturat cu ceva nou. Am căutat, ca artist, să transmit ceva. Orice tablou are o semnificație și îți transmite ceva. Faptul că pe mine mă preocupă foarte mult partea spirituală, partea sufletească, mă străduiesc din răsputeri să rămân într-un echilibru între ceea ce simt că am chemare și ceea ce este în spatele meu. Din experiența mea, tot ceea ce faci, s-o faci din toată inima!”, a declarat Ilie Șerb.

De asemenea, pe parcursul întregii zile, în fața noului sediu al Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” Călărași s-a aflat caravana cu vânzare „Cartea pe roți”, o librărie mobilă care se deplasează în toată țara pentru a reface legătura pe care oamenii o au cu librăriile, în contextul în care, în orașele medii, numărul librăriilor a scăzut dramatic.