La un an de la deschiderea primului laborator inteligent dintr-o școală din România, Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate își propune ca astfel de facilități să fie disponibile în fiecare județ din țara noastră și copiii să aibă acces, de la vârste fragede, la educație digitală.

Până acum, Asociația INACO deja a creat și implementat patru laboratoare inteligente în unități de învățământ. Primul SmartLab a fost inaugurat în mai 2019, la Școala Gimnazială nr. 45, „Titu Maiorescu”, din sectorul 3 al Capitalei. Au urmat apoi Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, tot din sectorul 3, Măgurele Science Park, în Măgurele, Ilfov și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, din sectorul 6 al Capitalei. Al cincilea Smart Lab va apărea în curând la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călărași, cu sprijinul Consiliului Județean, iar INACO poartă discuții cu alte administrații publice locale pentru a onora solicitările instituțiilor de învățământ din București și județele țării.

Investițiile în laboratoarele deja existente au aparținut administrațiilor locale, cu excepția primului Smart Lab Titu Maiorescu creat de INACO cu ajutorul sponsorizărilor companiilor private.

În ultimul an, INACO a făcut demersuri pentru ca acest proiect să fie extins la nivel național și l-a pus atât pe masa Guvernului, cât și pe cea a Administrației Prezidențiale.

Asociația solicită autorităților centrale și locale, precum și companiilor private, să se implice în accesarea fondurilor necesare dezvoltării a cel puțin unui Smart Lab în fiecare județ, în anul 2020, pentru a deschide accesul elevilor la educație digitală inteligentă.

Pentru perioada 2021 – 2027, INACO cere sprijinul autorităților pentru a accesa o linie de finanțare europeană, pentru a construi câte un SmartLab în toate cele 6.200 de școli din țară.

În același timp, reprezentanții Asociației au semnat un parteneriat media cu rețeaua națională Radio România pentru promovarea învățământului modern.

Cerințele minime din punct de vedere al echipamentului, pentru un astfel de laborator, sunt: cinci imprimante 3D monocolore și o imprimantă 3D policoloră avansată; două scannere 3D; un laser 3D; 30 de ochelari VR; doi roboți educaționali multifuncționali și 30 de kituri robotice pentru începători; materiale consumabile 3D pentru primii trei ani de funcționare; 3D Software; calculatoare cu software-ul aferent; tablă interactivă cu videoproiector și soft în limba română; accesorii; hot-line și mentenanță timp de un an de zile; mobilier smart; acces la internet.

Costul pentru fiecare SmartLab echipat cu tehnologie de ultimă generație este de 100.000 de euro, iar acesta poate fi personalizat, pentru a se adapta specificului și nevoilor particulare ale unității de învățământ beneficiare.

Mai multe informații despre laboratoarele digitale inteligente create deja de INACO se găsesc pe pagina oficială a proiectului – http://inaco.ro/smart-lab/.

INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO este o comunitate cu peste 60 de experți voluntari – economiști, sociologi, psihologi, antreprenori, mentori, futurologi, inovatori sociali, specialiști în digitalizare, știință și tehnică, în relații internaționale, branding, comunicare și PR, social shaper, global futurist. INACO crede că raportarea la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație non-formală și consiliere vocațională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor. Scopul transformator al INACO este să asigure acces gratuit tuturor elevilor României la educație digitală inteligentă, prin construcția de Smart Lab-uri 4.0 în toate unitățile de învățământ din ţară și instruirea profesorilor.