Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi este plină de activităţi cultural-educative, în această perioadă. Astfel, elevii şi tinerii sunt atraşi în lumea magică a cărţilor.

 

În cadrul parteneriatului național „Prietenie… pe… o sfoară”, aflat la cea de-a şasea ediție, elevii se vor întâlni din nou cu magia basmelor, mai exact cu Frații Grimm. La această acţiune vor participa copiii de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”. Aceştia vor fi însoţiţi de cadrele didactice Nicoleta Popa și Sorina Vidu, educatoarea Nicoleta Barbu de la Grădinița cu Program Prelungit „Aricel”, învăţătoarea Marilena Daniela Micu de la Liceul Tehnologic „Constantin George Călinescu” din Grădiștea, şi învăţătoarele Aurelia Pețu și Ilona Albu, de la Școala Gimnazială nr. 1 Modelu.

 

Instituţia culturală călărăşeană a organizat acţiunea „Bibliotecar în devenire”

 

Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi a organizat, în data de 23 aprilie 2018, acţiunea intitulată „Bibliotecar în devenire”. Filiala Orizont a fost astfel o gazdă minunată pentru preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Voinicel” Călăraşi, însoţiţi de învăţătoarele Mariana Păpurică, Oana Dima și Liliana Gabriela Oprea. Micuţii au pătruns în tainele lecturii şi au fost formaţi cu multă dragoste şi dăruire de către reprezentanţii bibliotecii. Copiii au fost impresionaţi de miile de cărţi care le deschid drumurile spre un viitor strălucit.

 

Biblioteca a sărbătorit Ziua Internaţională a Pământului şi pe cea a Monumentelor şi Locurilor Istorice

 

Biblioteca Judeţeană a sărbătorit, săptămâna trecută, Ziua Internaţională a Pământului. La această activitate au participat elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, alături de profesoara Teodora Dobre. În program au fost incluse expoziţii de carte şi de machete, s-a vizionat un film documentar, după care au avut loc dezbateri.

Totodată, a fost celebrată şi Ziua Internaţională a Monumentelor şi Locurilor Istorice, unde tinerii au putut viziona o expoziţie de carte şi un film documentar. Manifestările au fost găzduite de Secţia de Adulţi a bibliotecii, situată la demisolul Consiliului Judeţean.

 

Instituţia culturală, implicată în parteneriatul naţional „Săptămâna Altfel… Prietenie Altfel… Pe o sfoară”

 

Aşa cum am precizat la începutul articolului, instituţia călărăşeană este implicată într-un parteneriat naţional numit „Săptămâna Altfel… Prietenie Altfel… Pe o sfoară”. Deja această acţiune a ajuns la ediţia a şasea.

Partenerii implicaţi în acest proiect sunt: Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi, Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” Galaţi, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi, Biblioteca Judeţeană Satu-Mare, Biblioteca Judeţeană „Sorin Titel” Timiş, Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” Tulcea, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea şi Biblioteca Judeţeană „George Barițiu” Braşov.

Tema proiectului este legată de Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii care a fost iniţiată în anul 1967. Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii, ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Anul acesta, bibliotecile partenere au în vizor poveștile Fraților Grimm. Ziua Internaţională a Cărții pentru Copii, marcată anual pe 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori. În cadrul activităţilor, elevii prezenţi vor putea viziona o prezentare în Power Point despre Fraţii Grimm, vor lectura poveşti după care se vor realiza ilustraţii, desene. Apoi, în cadrul bibliotecilor va avea loc o expoziţie de desene pe o sfoară. Vor beneficia de acest proiect utilizatorii celor 25 de biblioteci judeţene şi comunale, cadrele didactice şi elevii implicaţi în realizarea proiectului.

Obiectivele acestui proiect sunt: dezvoltarea creativităţii şi formarea unor abilităţi practice; crearea unei motivaţii optime pentru activitatea extraşcolară; dezvoltarea simţului artistic în general şi a interesului pentru lectură; dezvoltarea spiritului competitiv; activităţi de educaţie informală şi nonformală; dezvoltarea competențelor în domeniul parteneriatelor elaborate; diseminarea experienței activităților în parteneriat. Scopurile proiectului sunt: promovarea schimbului de experiență interjudeţean pentru a obține o perspectivă asupra unei imagini complete și corecte cu privire la școală și instituții culturale din întreaga ţară; îmbunătățirea pregătirii teoretice pentru un proces instructiv de calitate – proces educativ care duce în cele din urmă la dezvoltarea personalității sănătoase a copilului; asigurarea calității educației non-formale. Rezultatele preconizate ale acestui proiect sunt următoarele: atragerea copiilor către bibliotecă, cunoaşterea colecţiilor şi serviciilor puse la dispoziţie; familiarizarea copiilor cu poveștile Fraților Grimm; conştientizarea utilizatorilor de existenţa unei Zile Internaţionale a Cărţii pentru Copii; organizarea unor ateliere de lucru în cadrul secţiilor pentru copii; o selecţie inedită de desene; legarea unor prietenii altfel cu copiii din alte localităţi; facilitarea schimburilor de bune practici între cadrele didactice din cele zece judeţe; posibilitatea desfăşurării în biblioteci a unor activităţi în cadrul programului educaţional „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”; promovarea schimbului de experiență; promovarea rapoartelor de colaborare; cunoașterea şi utilizarea diferitelor metode de învățământ non-formal. Prezentul parteneriat se derulează pe perioada derulării programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, în aprilie, mai, iunie 2018. Perioada de expunere a lucrărilor rămăne la latitudinea fiecărei biblioteci în parte.

 

Cursuri gratuite de calculator, pentru seniori şi juniori

 

Biblioteca „Alexandru Odobescu” organizează cursuri gratuite de iniţiere în IT pentru seniori, dar şi cursuri IT pentru juniori. Mai multe informaţii puteţi obţine apelând numărul de telefon: 0787/528.643.

Asta nu e tot. Multe alte activităţi minunate urmează a se derula la Biblioteca Judeţeană. Personalul acestei instituţii chiar se implică în atragerea tinerilor către lectură.