În anul Centenarului, Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi promovează scriitorii români şi cărţile lor. Astfel, săptămânal un scriitor va fi promovat prin intermediul unei expoziții cu operele acestuia. În fiecare lună, bibliotecarele se vor întâlni cu cititorii la clubul de lectură, unde vor schimba impresii despre cărțile recomandate.

Săptămâna aceasta a fost rândul lui Marin Preda. Acesta este sărbătorit prin expoziţii de carte. Expoziţia poate fi vizionată la Secţia Adulţi din cadrul instituţiei culturale, situată la demisolul Consiliului Judeţean Călăraşi.

„Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în satul Siliștea-Gumești, Telorman. A fost fiul lui Tudor Călărașu și al Joiței Preda. Marin a primit numele de familie al mamei, pentru că părinții acestuia nu au fost niciodată căsătoriți legal. Marin Preda a avut cinci frați vitregi, din relațiile precedente ale părinților săi, și încă doi frați buni. Așadar, o familie numeroasă, cu posibilități materiale limitate. Banii n-au fost niciodată suficienți ca Marin să fie ținut la școală. Învăța în timp ce stătea cu animalele la păscut și lipsea mult de la școală, însă, chiar și așa, era cel mai bun din clasă. Din aproape în aproape, își termină studiile la București, fără niciun fel de ajutor din partea familiei. Pe când avea 19 ani se angajează corector la ziarul ‘Timpul’ și un an mai târziu își face debutul literar cu schița ‘Pârlitu’. Marin Preda trece prin redacțiile mai multor ziare și abia în 1955 publică ‘Moromeții’. Multe dintre operele sale nu au fost primite la fel de bine de Partidul Comunist, printre ele, ‘Delirul’, în care Mareșalul Ion Antonescu este prezentat într-o manieră pozitivă, și mai ales, ‘Cel mai iubit dintre pământeni’. În paginile sale, Marin Preda prezintă ororile comunismului din perioada anilor ‘50. Romanul nu ar fi văzut lumina tiparului dacă nu ar fi apărut chiar la editura condusă chiar de Marin Preda, dar, la scurt timp după publicare, a fost retras de pe piață. După numai câteva săptămâni, Marin Preda a fost găsit mort, pe 16 mai 1980, cauza oficială fiind ‘asfixierea mecanică’. Familia și apropiații au susținut că Marin Preda a fost ucis de fosta Securitate. Opera ‘Moromeții’ a apărut în două volume la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, în 1955 și în 1967, consacrându-l pe autor printre numele literaturii postbelice. Romanul a fost publicat la insistențele iubitei lui Marin Preda, care a găsit manuscrisul din întâmplare, ascuns într-un sertar. În anul imediat următor, Marin Preda primește Premiul de Stat pentru ‘Moromeții’. Romanul ‘Moromeții’ e inspirat într-o foarte bună măsură de copilăria austeră a celui care avea să devină unul dintre cei mai mari scriitori români”, se arată într-o informare a Bibliotecii Judţeţene „Alexandru Odobescu” din Călăraşi.