Luni, 16 decembrie, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia a avut loc o conferință de presă în care s-a vorbit despre implementarea Programului Operațional Regional, în special în Călărași. În cadrul acesteia au vorbit Mirela Tache, director economic, Rodica Iorga, șefa Serviciului Verificare POR, și Daniel Ștefan, șeful Serviciului Evaluare, Selecție și Contractare POR. O absență notabilă a fost cea a directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. Au fost prezentate date din raportul de activitate discutat săptămâna trecută în cadrul ultimei ședințe a ADR, în acesta fiind cuprinse primele trei trimestre ale anului 2019.

În exercițiul financiar 2014 – 2020, obiectivul general al Programului Operațional Regional a fost de a crește competitivitatea economică și de a îmbunătăți condițiile de viață ale comunităților locale și regionale. În Călărași au fost depuse în acest interval 116 proiecte, în valoare totală de aproximativ 1,08 miliarde de lei. Dintre acestea, 42 au fost respinse sau retrase, 28 se află în evaluare, iar 46 au fost contractate. Proiectele contractate sunt în valoare de 316 milioane de lei, din care 281 de milioane au fost solicitate în cadrul POR.

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, 39 de proiecte în valoare totală de 41,55 de milioane de lei.

Cele mai puține proiecte au fost depuse în cadrul Axelor prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic; 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, Obiectivul specific 8.3 „Creșterea gradului de servicii sociale”, Operațiunea A – Grup vulnerabil: persoane vârstnice; 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 13.1 „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”. Pentru fiecare dintre acestea a fost propus câte un proiect.

Mesajul directorului Agenției pentru Dezvoltare Regională, Liviu Mușat, în ceea ce privește perioada următoare, citat din pliantele de informare puse la dispoziție a fost: „Viitorul exercițiu financiar 2021 – 2027, va continua Programul Operațional Regional 2014 – 2020 prin cinci proiecte de politică (OP) în care sunt concentrate actualele axe prioritare. Din perspectiva acestor obiective, regiunea noastră devine: Sud Muntenia inteligentă (OP 1 –reunind domeniile cercetare-dezvoltare – inovare și IMM-uri), Sud Muntenia ecologică (reducere de CO2, eficientizare energetică, OP 2), Sud Muntenia conectată (mobilitate și conectivitate, OP 3), Sud Muntenia socială (sănătate, educație, social, OP 4) și Sud Muntenia mai aproape de cetățeni (dezvoltare integrată și sustenabilă pentru zonele urbane. Rurale și inițiative locale, OP 5)”.

Conferința s-a încheiat cu câteva detalii în ceea ce privește finalizarea sediului central, din strada General Constantin Pantazi, nr. 7A, Călărași. Acesta are terasamentul realizat în proporție de 75%, structurile de rezistență fiind completate doar în proporție de 21%. Constructorul era prezent la lucru chiar în timp ce se desfășura acest eveniment.