Anul 2018 a fost unul plin de activităţi pentru instituţiile culturale călărăşene. Consiliul Judeţean Călăraşi şi Primăria Municipiului Călăraşi au realizat bilanţul Muzeului Dunării de Jos, Bibliotecii Judeţene „Alexandru Odobescu”, Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie şi Muzeului Municipal.   

Peste 12.700 de vizitatori au călcat pragul Muzeului Dunării de Jos anul trecut.

 

Muzeul Dunării de Jos Călărași a bifat, în anul 2018, 38 de manifestări culturale, din care două expoziții permanente, 16 expoziții temporare, patru simpozioane şi 16 ateliere educative în cadrul Programului de Pedagogie Muzeală. Potrivit unei informări a Consiliului Judeţean, lansarea proiectelor „Exponatul lunii” și „Mari Personalități Călărășene” au adus în atenția publicului exponate de excepție și personalități care au marcat, prin activitatea lor, atât spațiul călărășean, cât și cel național și internațional. Totodată, Muzeul Dunării de Jos participă în calitate de partener la două proiecte cu finanțare europeană în cadrul programului Interreg V-A România-Bulgaria. Prin toate manifestările anului trecut, muzeul a înregistrat 12.780 de vizitatori plătitori și 3.232 de participanți neplătitori la activitățile instituției.

 

Peste 80 de activităţi, desfăşurate de Muzeul Municipal, în 2018

 

De asemenea, anul trecut a însemnat pentru micul colectiv al Muzeului Municipal Călărași o serie variată de activități, numărul acestora depășind 84, activități care s-au adresat unui public variat, dar și numeros. Potrivit informaţiilor transmise de Primăria Municipiului Călăraşi, cele mai multe dintre activități au fost expozițiile (28 ca număr), din care patru în colaborare cu alte instituții. Atelierele se află pe locul doi în acest top (în număr de 15), iar serbările școlare pe locul trei (în număr de 14). Totodată, pe parcursul anului 2018, au fost lansate, la Muzeul Municipal, opt cărți, au fost organizate trei mese rotunde, dar și alte 12 activități. 5.000 de călărășeni au călcat pragul Muzeului Municipal pe parcursul anului trecut, iar majoritatea evenimentelor au fost prezentate în presa locală și pe pagina de Facebook a instituției. Și din punct de vedere editorial a fost un an bun, sigla Muzeului Municipal regăsindu-se pe două albume, o carte și un calendar. Mai mult, prin prisma unui concurs cu premii organizat, numele Muzeului Municipal și, implicit, al Primăriei Municipiului Călărași, a ajuns în toate unitățile de învățământ din județ.

Vă așteptăm și în anul 2019 să ne fiți alături ca și până acum”, au transmis reprezentanţii instituţiei culturale, Florin Rădulescu şi Cosmin Meleacă.

 

Biblioteca „Alexandru Odobescu” se mândreşte cu 3.690 de utilizatori activi şi peste 390 de evenimente

 

Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” se mândrește în anul 2018 cu 3.690 de utilizatori activi, 159.250 de documente împrumutate, 394 de evenimente, cu 11.275 de participanți, desfășurate fie într-unul din cele patru sedii ale bibliotecii, fie la sediul partenerilor coorganizatori. Biblioteca a organizat mai multe lansări de carte, dintre care amintim: dublă lansare de carte regală: „Margareta și Povestea Castelului Peleș”, cu participarea Alteței Sale Regale Principele Radu al României; Ilie Ștefan Rădulescu, „Dicționarul complex de omonime, omografe și paronime confundabile în limbajul cotidian”; „Testis & Iudex”, autor Teodor Parapiru; „Câmpia își revendică altarul” și „Joc grav”, autor Tudor Amza; „Recurs (Sunt iubit de Dumnezeu)”, autor Cosmin-Petronel Amza; „Mihaela se întoarce”, autor Laura Mara; Mircea Chelaru, „Naționalismul și Europa națiunilor”; pachetul editorial aniversar dedicat Centenarului – şapte volume ale autorului Dan-Silviu Boerescu; „Agricultura pe scara timpului”, autor profesor universitar dr. Gabriel Popescu. Din proiectele și activitățile derulate în anul 2018 mai amintim: „Bărăganul coase ie”, „Istoria cărții pe înțelesul copiilor”, „Apa și poveștile ei”, „Pe aripi de poveste”, „Prietenie…pe o sfoară”, „IT-Junior”, „Bibliovacanța”, „Rural IT”, „România citește”, „Atelierele lui Moș Crăciun”, „Nocturna Bibliotecilor: Noapte de carte și arte”, „File de istorie: Ziua Regalității, Mica Unire, România și Europa”, expoziții de carte, vizionari de documentare și dezbateri în cadrul unor evenimente la nivel național și internațional: Zilele Patrimoniului European, Ziua Europei, Ziua Națională a României, Ziua Mondială fără Tutun, Ziua Internațională împotriva Drogurilor, Ziua Persoanelor cu Dizabilități, Ziua Femeii – Mărțișor.

 

Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi a desfăşurat o mie de activităţi

 

În anul 2018, Centrul Județean de Cultură și Creație, instituție subordonată a Consiliului Județean Călărași, a desfășurat 1001 activități (103 spectacole – 64 la sala mare de spectacole și 39 în aer liber și 898 de proiecții de filme). 49.399 de călărășeni, iubitori de cultură, au fost în 2018 plătitori de bilete și alți 50.000 s-au bucurat de activitățile artistice în aer liber.

Potrivit tradiției, Consiliul Județean Călărași a finanțat din bugetul propriu patru festivaluri mari: „Flori de mai”, „Hora mare”, „Chitara Dunării”, Festivalul Național de Teatru „Ștefan Bănică” (reluat după o pauză de opt ani). Anul care s-a încheiat a adus prezența trupelor de teatru ale CJCC („Trepte” și „Aurel Elefterescu”) pe scena Teatrului Nottara și Teatrului Dramaturgilor Români, o onoare pentru actorii călărășeni.

„Ne bucurăm să promovăm copiii și tinerii valoroși cărora Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași le coordonează activitatea: grupul Flores Campi, Corul Camerata Danubii și Ansamblul Folcloric ‘Bărăganul’, cei care ne-au reprezentat județul la evenimente culturale naționale și internaționale”, transmite Consiliul Judeţean Călăraşi, într-o informare.