Guvernul a aprobat, în ședința din data de 17 iulie a.c., o hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1017/2018.  

 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, documentul adoptat dă posibilitatea eliberării biletului de călătorie gratuită de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) și în baza cererii organizațiilor neguvernamentale care au ca scop protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Aceste organizații vor putea ridica biletele de călătorie gratuită, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu DGASPC, urmând a le distribui membrilor săi. Soluția vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități, membre ale acestor organizații neguvernamentale și constituie o măsură de sprijin pentru persoanele cu dizabilități cu dificultăți în mobilitate, dar și una de debirocratizare.

În prezent, dreptul la transport interurban al persoanelor cu handicap este reglementat de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, iar modalitatea de acordare a acestor drepturi este stabilită prin Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1017/2018. Acestea stabilesc regula prin care eliberarea biletului de călătorie gratuită se face de DGASPC numai în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens sau în baza cererii asistentului personal. Precizăm că la data de 31 decembrie 2018 erau 323.365 de persoane cu handicap grav și 410.105 persoane cu handicap accentuat. Dintre aceste 733.470 de persoane care aveau dreptul la  transport interurban gratuit, doar 83.000 și-au exercitat efectiv acest drept”, a precizat Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

„Dorim să venim în sprijinul persoanelor cu dizabilități, astfel încât acestea să poată avea acces mai ușor la biletele de călătorie gratuită și le mulțumim, cu această ocazie, partenerilor din organizațiile neguvernamentale pentru sprijinul acordat în intermedierea acestui drept al persoanelor cu dizabilități. Prin această măsură continuăm procesul de debirocratizare început în acest mandat, proces pe care îl vom continua și prin măsuri viitoare, a căror menire este aceea de a ușura, pe cât posibil, viața persoanelor cu dizabilități”, a transmis ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.