Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi a amânat operaţiile programabile pentru săptămâna aceasta. Decizia a fost luată după ce Ministerul Sănătăţii a interzis utilizarea dezinfectanţilor Hexi Pharma în unităţile sanitare. Pentru urgenţe, Spitalul Judeţean are pe stoc biocide ce provin de la un alt furnizor.

Ministerul Sănătăţii a făcut public rezultatul ultimelor teste de concentraţie ale produselor Hexi Pharma, prelevate din unităţi sanitare din judeţele Călăraşi, Braşov şi Mureş şi efectuate în cadrul laboratorului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM). Date fiind rezultatele analizelor efectuate în ultimele două zile cu privire la concentraţia dezinfectanţilor HexiPharma, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea efectuării de teste suplimentare de concentraţie la ICECHIM, urmând ca ancheta administrativă să continue conform Planului de Măsuri dispus de premierul Dacian Ciolos, ministrul interimar al Sănătăţii.

Dezinfectanţi diluaţi la Călăraşi

La Călăraşi, rezultatele testelor pe dezinfectanţi arată astfel: la Hexio Iod concentraţia declarată era de 10%, iar cea determinată de 9,55%, Polyiodine – concentraţia declarată de 10%, iar cea determinată de 9,10%, Sprasept – concentraţie declarată de 12%, iar cea determinată de 1,11%, altă probă de Hexio-Sept – concentraţia declarată de 12%, iar cea determinată de 1,16%. Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.

Laboratorul spitalului testează eficienţa dezinfectanţilor

Spitalul Judeţean Călăraşi anunţă că activitatea de urgenţă a unităţii sanitare este asigurată, cu excepţia operaţiilor programabile săptămâna aceasta, care au fost amânate. S-a luat această decizie ca urmare a dispoziţiei Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi primită în cursul zilei de joi, 12 mai, pentru blocarea de la utilizare a biocidelor (dezinfectanţi) provenite de la furnizorul Hexi Pharma, pentru care există suspiciuni de neconformitate. Pentru aprovizionarea în regim de urgenţă a dezinfectanţilor, s-a apelat la firma care asigură, sub contract, în regim externalizat, curăţenia spitalului şi care foloseşe dezinfectanţi de la un alt furnizor. În acest moment se testează în laboratorul spitalului aceste produse, sub aspectul eficienţei. Compartimentul de monitorizare şi control al infecţiilor nosocomiale asigură pacienţii şi personalul medico-sanitar ca în tot acest timp în care nu a existat o asigurare fermă privind calitate produselor Hexi Pharma, s-a acordat o atenţie sporită respectării protocoalelor de igienă, s-au recoltat probe şi s-au facut analize repetate care s-au încadrat în limitele normale de sanitaţie.

spital