Bogdan Mihai, managerul Spitalul Județean Călărași: „La momentul ăsta, spitalele se prăbușesc. Dacă nu explodează, se prăbușesc financiar”

În data de 21 octombrie 2021, Organizația Județeană Călărași a Partidului Social Democrat a susținut o conferință de presă în care au fost puse în discuție următoarele teme: finanțarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și lipsa unui sprijin real oferit de stat în domeniul sănătății, discuțiile fiind presărate cu critici la adresa guvernului. În cadrul conferinței au luat cuvântul managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian” Călărași, Bogdan Mihai; administratorul public al municipiului Călărași, Eduard Grama; deputatul Dumitru Coarnă; și unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Călărași, Mihăiță Beștea.

Mihăiță Beștea a luat primul cuvântul, vorbind despre finanțarea DGASPC, despre care spune că va putea fi asigurată doar în ceea ce privește salariile și doar pentru cele aferente lunii octombrie din cauza sumelor mici primite de la guvern.

„Suntem într-o situație foarte gravă, având în vedere și pandemia. La ora aceasta nu avem niciun caz de Covid în niciun centru. Să sperăm că guvernanților noștri. Dumnezeu le va da minte și vor înțelege nevoia noastră”, a declarat Beștea.

Bogdan Mihai, managerul Spitalului Județean, spune că spitalele sunt puse în pericol de lipsa unui sprijin financiar și logistic din partea guvernului: „Trecem printr-o perioadă foarte tulbure. În acest moment, statul ar trebui să fie foarte prezent în tot ceea ce înseamnă problemele cu care noi ne confruntăm. Pot spune că, la momentul ăsta, spitalele se prăbușesc. Dacă nu explodează, se prăbușesc financiar. Statul, în plină pandemie, în loc să gândească un mecanism de suport atât financiar, cât și logistic pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura de sănătate, statul este un actor care ne lasă să ne descurcăm cum putem. Noi împreună cu autoritățile locale. Consiliul Județean care, la rândul lui, este pus într-o dificultate majoră și nu puteam asigura finanțarea pe tot ceea ce înseamnă nevoile legate de pandemie. Nu facem decât să gestionăm puținele resurse pe care le avem să gestionăm pandemia și, în același timp, încercăm totuși să și creștem standardele de calitate”.

Eduard Grama a avut un discurs încărcat cu o serie de declarații politice îndreptate împotriva prefectului județului Călărași, Valentin Barbu, despre care spune că a blocat orice sumă pe care Consiliul Județean ar fi putut-o da municipiului Călărași și primăriilor altor localități.