În această dimineață, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a susținut o conferință de presă în care a prezentat propunerea de buget pe 2020 pentru CJ și instituţiile din subordine. Bugetul de anul acesta este de 53 de milioane de lei, spre deosebire de cel de 94 de milioane de anul trecut. Au fost tăiați bani din mai multe locuri, însă s-a menționat că investițiile aflate deja în implementare vor fi continuate.

Preşedintele Iliuță a declarat: „Un deficit foarte mare (…) avem o problemă și încercăm să luăm bani de la fondul de rulment și să-i ducem la asistență socială, banii rămași necheltuiți de către Consiliul Județean, repartizați pe funcționare, s-au dus în fondul de rulment al CJ. Acești bani sunt 18 milioane”.

Banii au fost împărțiți în felul următor. Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională a cerut și va primi aproximativ trei milioane de lei. Școala Specială a solicitat și va primi aproximativ opt milioane de lei. Sănătatea este un capitol sensibil în 2020.

„Anul trecut, am repartizat peste 1,2 milioane de euro la echilibrarea bugetului Spitalului Județean de Urgență. Anul acesta, la momentul acesta, nu am prevăzut niciun ban pentru că avem acest deficit. Urmează să analizăm de unde am putea completa susținerea spitalului”, a spus președintele Consiliului Judeţean.

De asemenea, Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” ar urma să primească două milioane și jumătate din cele trei cerute. Muzeul Județean (n.r. – Muzeul Dunării de Jos Călăraşi) ar urma să primească și el 2,5 milioane de lei din cele 2,9 milioane solicitate. Centrul de Asistență Medico-Socială a cerut 4,7 milioane de lei, însă ar putea primi doar 3,6 milioane.

 

DGASPC Călăraşi ar avea bani să funcționeze doar până în iunie

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călăraşi se află într-o situație delicată, Vasile Iliuță spunând că s-ar putea lua unele măsuri speciale în acest caz.

„Aici e cea mai mare problemă. DGASPC solicită 69 de milioane de lei pentru funcționare și noi, cu fondul de rulment plus repartiția bugetară de la început de an, îi asigurăm doar 35 de milioane. Avem sume ca aceasta să funcționeze până în luna iunie. (…) Cred că vom face o rectificare internă la Consiliul Județean, luăm din salariile CJ, care înseamnă de azi până în octombrie, diminuăm o lună și ducem la DGASPC”, a afirmat Iliuţă.

Lista împărțirii bugetului continuă astfel: Evidența Persoanelor ar urma să primească cele 2,5 milioane de lei solicitate; Direcția de Patrimoniu ar urma să primească 1,6 milioane din aproximativ 1,9 cerute; Direcția de Drumuri și Poduri are repartiție şase milioane de lei, şi îi mai sunt asigurate din veniturile județului încă cinci milioane de lei pentru întreținerea drumurilor județene.

 

Investițiile începute vor fi continuate

 

Aproape şase milioane de lei sunt repartizate investițiilor care trebuie finalizate în 2020. Printre aceste investiții se află și nocturna Stadionului „Ion Comșa” din municipiul Călărași. Lista continuă cu Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”, locuințele ANL și Centrul SERA 2.

Președintele Consiliului Județean a concluzionat: „Consider că bugetul pentru CJ 2020 este un buget mai mic, asta înseamnă să tăiem de la subordonatele CJ anumite sume. Să ne gândim că la rectificarea din luna august, așa cum a spus Guvernul, să vină echilibrarea, să putem să susținem restul de cheltuieli pe care Consiliul Județean le va avea”.

Propunerea de buget urmează să fie votată în ședința Consiliului Județean de joi, 20 februarie.