Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” din Călăraşi a fost ieri, 13 august, gazda unui eveniment cultural educativ inedit, respectiv lansarea cărţii „Mihaela în vacanţă” ce aparţine autoarei călărăşene Laurenţia Culea. La eveniment au participat copii şi părinţi din municipiul Călăraşi, care au fost încântaţi să o aibă în mijlocul lor pe cea care a reînsuflețit-o pe Mihaela, personaj îndrăgit de copiii de ieri și de azi.

 

Bibliotecara Lavinia Popescu, a declarat, în cadrul evenimentului: „Bine aţi venit la cea de-a şaptea săptămână a ‘Bibliovacanţei’, programul nostru de vară. Această săptămână începe cu o zi specială pentru noi toţi, şi mari şi mici. Cred că dintre toţi copiii care au venit  la programul nostru, la atelierele de vară, cei care se află astăzi (n.r. – luni, 13 august) aici sunt privilegiaţi, norocoşi, pentru că avem onoarea să avem în mijlocul nostru o autoare de cărţi şi de oameni mari, dar şi de copii, lângă noi. O avem aici pe doamna Laurenţia Culea, autoare călărăşeană. Dumneaei a lucrat cu copiii şi este autoarea a mai multor cărţi: de poezie pentru oameni mari, de gramatică şi metodică pentru educatori şi părinţi şi de versuri pentru copii. Noi ne-am adunat şi să vedem toate aceste cărţi, dar mai ales să ne reîntâlnim cu  un personaj drag al copilăriei noastre de mulţi ani, care am dori să intre şi în copilăria voastră. Eu am văzut apariţia Mihaelei, căci despre ea este vorba. Mihaela a fost un personaj care ne-a încântat nouă copilăria, a apărut la televizor timp de 10 ani,  între anii 1970-1980, a fost creată de un artist român caricaturist şi a născocit acest personaj minunat care avea tot felul de păţanii şi din acestea existau nişte învăţăminte. Atunci nu existau tablete, telefoane, programe sau televiziuni speciale cu desene animate. Atunci singura noastră bucurie erau jocul, jucăriile şi cele cinci minute de Mihaela care se difuza la ora 19:20, înainte de jurnal.”

Autoarea cărţii „Mihaela în vacanţă”, Laurenţia Culea, a afirmat: „Mihaela a devenit celebră pentru că în 1971 Nell Cobar a câştigat un premiu important la Festivalul de la Veneţia. Editura care s-a hotărât ca împreună cu mine să reactiveze acest personaj a luat acceptul de la moştenitorii lui Nell Cobar, care trăiesc în California, în aşa fel încât să putem să o folosim pe Mihaela în scop educativ, în orice material didactic sau nu. Ne-am gândit, eu şi editura, la Mihaela ca la un personaj care a simbolizat copilăria acum mai mulţi ani, un personaj pe care voi copiii de azi nu aveaţi cum să îl cunoaşteţi, pentru că el a fost îngropat definitiv, nimeni nu mai vorbea despre Mihaela, nu mai apărea nicăieri, nu se mai dădea la televizor şi atunci cineva trebuia să scoată acest personaj din anonimat, pentru că până la urmă era al nostru, făcea parte dintr-o tradiţie recentă în care copiii se uitau 10 minute la televizor, dar după acele minute învăţau ceva bun pentru ei.”

Autoarea cărţii „Mihaela în vacanţă” a interacţionat cu copiii prezenţi la lansare. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului de vară „Bibliovacanța 2018”, ediția a doua.