În urmă cu o lună a fost lansat proiectul „Crescut pe Muzică” prin care organizatorii și trainerii și-au propus să găsească și să lucreze împreună cu 20 de adolescenți ce provin din familii de muzicieni tradiționali din toate zonele țării. Aceștia au finalizat seriile de ateliere pe Zoom cu cei șase traineri și urmează să termine temele date, care vor fi expuse în expoziția online de pe 15 august. Prin ele au cercetat istoria familiei și comunității din care fac parte, chestionând importanța păstrării și prezentării tradițiilor locale.

 

La atelierele „Crescut pe Muzică” au participat 20 de tineri muzicieni din toată țara, cântăreți la trompetă, saxofon, bariton, clarinet, caval, acordeon, harmoșcă și tobe. Printre ei se numără și adolescenți dansatori în ansambluri populare. La cele şase ateliere susținute pe Zoom tinerii au fost inițiați și ghidați să creeze propriile materiale documentare. Prin aplicațiile și temele propuse, ei au cercetat istoria familiei și comunității din care fac parte, chestionând importanța păstrării și prezentării tradițiilor locale. Atelierele au arătat că adolescenții, majoritatea provenind din mediul rural, au competențe digitale și vor să ducă tradiția muzicii sau a dansului mai departe. De asemenea, cu ajutorul trainerilor, tinerii au făcut interviuri, fotografii și scurte documentare despre ei și oamenii de la care au învățat să cânte sau să danseze. Aceste materiale vor fi expuse în expoziția online în data de 15 august 2020.

„Interacțiunea generală a fost minunată. În afară de câteva cazuri punctuale – unde am avut probleme tehnice din cauza conexiunii la internet – am lucrat bine cu toți copiii. Cele mai importante provocări au fost 5G-ul, device-urile care nu ascultă și cum convingi tinerii de 15 – 16 ani să facă teme în vacanță. Există câțiva participanți model, Alexandra Listrat își dorește foarte mult să lase o marcă în legătură cu lipovenii pentru propria ei generație, Darius Jecan este super pasionat, iar Ștefan Milutinovici are cunoștințe muzicale solide, este autodidact, a învățat să cânte la multe instrumente de suflat și este proaspăt student la Conservatorul din Brașov”, a declarat Bogdan Mihai Simion, trainer etnomuzicologie.

 

Descoperirea participanților

 

Participanții la ateliere au fost găsiți și contactați în principal prin intermediul rețelei stabilite acum cinci ani de inițiatoare proiectului „Crescut pe Muzică”, Simona Constantin. Pe atunci Simona lucra la o cercetare pe teren în vederea lansării unui catalog cu ultimii lăutari din țară. Cei 20 de copii și adolescenţi găsiți din toată țara cântă sau dansează și sunt activi în domeniul patrimoniului imaterial al muzicii tradiționale, din regiunea în care trăiesc.

Din Muntenia, chiar din Călărași, locul unde-și are sediul Asociația ACCES, entitate ce stă la baza organizării proiectului, provine acordeonistul Lucian George.

 

Pregătirea expoziției de pe 15 august

 

În timpul rămas până la expoziția online din data de 15 august 2020, participanții vor termina materialele începute și se va începe lucrul la site-ul ce va găzdui expoziția. După lansare se vor organiza câteva evenimente tip Artist Talk cu Participanții și alte două mese rotunde cu profesori și partenerii culturali.

Pe Facebook și Instagram există descrierile fiecărui participant în parte și momente din evoluția proiectului, iar pe Tik-Tok vor apărea clipuri ce descriu o zi din viața fiecăruia dintre ei.

„Crescut pe Muzică” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Proiectul este organizat de către Asociația ACCES Călărași. Printre partenerii instituționali se află Inspectoratul Școlar Județean Călărași şi Primăria Municipiului Călărași.