Aproximativ 200 de călărăşeni au ieşit în stradă să protesteze pentru a şasea zi consecutiv. Nemulţumirea oamenilor a apărut după ce Guvernul PSD-ALDE a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Zilnic, oamenii s-au adunat pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi începând cu ora 17:00 şi au plecat în jurul orei 21:00. Duminică a fost organizat un marş de protest la care au participat peste 100 de persoane. Marşul a fost organozat pe traseul Orizont-Piaţa Prefecturii. Echipajele Jandarmeriei au vegheat lângă protestatari, acţiunea de protest încheindu-se fără incidente.

Guvernul României a aprobat marţi, 31 ianuarie a.c., după ora 22:00, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codului Penal. La câteva ore de la aprobare, Monitorul Oficial, care în mod normal are program cu publicul în intervalul orar 08:00 – 16:00, a publicat online noile prevederi legislative miercuri dimineaţa, în jurul orei 01:00. Modificările legislative nu au figurat pe ordinea de zi, acestea fiind introduse pe liste suplimentare în timpul şedinţei. De asemenea, modificările legislative care au scos românii în stradă nu au figurat printre priorităţile prezentate de PSD în planul de guvernare din campania electorală.

 

“Ne-am trezit! Pentru că nu ştim ce ne aşteaptă dimineaţa, ne este frică să mai dormim!”

Aproximativ 200 de călărăşenii au protestat cu fluiere, vuvuzele, tobe şi pancarte pe care erau scrise următoarele mesaje: “Nu OUG”, “România, Uneşte-te”, “Acasă e cald şi bine, da’ eu strig şi pentru tine”, “Ne-am trezit! Pentru că nu ştim ce ne aşteaptă dimineaţa, ne este frică să mai dormim!”, “Nu vrem să trăiască şi copiii noştri cum trăim noi azi – După o zi pe alta”, “Nu-mi batjocoriţi viitorul”, etc.. Călărăşenii au cântat imnul naţional şi au scandat “Călăraşi – Trezeşte-te”.

 Avocatul Poporului sesizează CCR pe OUG privind modificarea Codurilor Penale

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat vineri, 3 februarie, că a decis să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor Penale. “Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca în câteva minute spre CCR”, a spus Ciorbea, într-o declarație de presă. El a menționat că a criticat în ansamblu această Ordonanţă de Urgenţă. “Am criticat-o în ansamblu, de aceea am început cu elementele extrinseci, dacă vor fi reținute de Curte, atrag după ele constatarea neconstituționalității ordonanței de urgență în ansambu (…) Efectul: dacă se constată acest lucru, evident că se va trece la o reglementare de către Parlament, pe bază de proiect de lege, iar ceea ce se stabilește de CCR ca fiind neconstituțional, pentru că nu se vor limita numai la analiza elementului extrinsec, ci și a chestiunilor intrinseci, toate acele chestiuni care vor fi analizate vor deveni obligatorii pentru Parlament în momentul în care va dezbate un proiect de lege cu un asemenea obiect”, a adăugat Ciorbea.

 Dragnea: “Le-am cerut colegilor să declanșeze o strângere de semnături”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi, 2 februarie, că social-democrații din teritoriu vor declanșa o acțiune de strângere de semnături privind susținerea programului de guvernare, adăugând că nu va accepta organizarea vreunui miting de către colegii de partid. “Plec de la o discuție avută în Comitetul Executiv. Colegii sunt foarte încărcați de discuțiile și mesajele pe care le primesc de la concetățeni, de la oamenii care ne susțin și care ne-au votat și care simt, în mod organic, la un moment dat și ei dorința să se exprime în stradă. Eu nu am de gând să accept sau să dau posibilitatea colegilor noștri să organizeze vreun miting. Eu nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni, pentru că ar fi o luptă între români și eu așa ceva nu accept. În schimb le-am cerut colegilor mei, păstrându-ne această atitudine pașnică și deschisă către dialog, să declanșeze începând de mâine (n.r. – vineri, 3 februarie) o strângere de semnături pentru a-și arăta susținerea pentru ceea ce voiau să spună dacă ieșeau în stradă, în speranța că violențele de azi-noapte nu vor mai fi văzute în zilele următoare și din dorința de a nu escalada acest conflict”, a declarat Dragnea, într-o conferință de presă, conform Agerpres. El a adăugat că semnăturile vor fi pentru punerea în practică a programului de guvernare.

Duminică a fost abrogată OUG 13

Guvernul a aprobat, duminică, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016, anul trecut fiind modificate Codurile penale tot prin ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2007 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.