Călărăşenii au sărbătorit Zilele Municipiului prin trei zile de spectacole, distracţie şi voie bună. Artişti precum Maria Buză și taraful lui George Pătraşcu, Florin Vasilică și taraful Teleormanul, Monica Anghel, Sore, Andreea Bănică, Lidia Buble şi Loredana Groza i-au încântat pe cei prezenţi cu recitalurile pe care le-au susţinut, în perioada 21 – 23 septembrie 2018. De asemenea, participanţii la manifestări s-au bucurat de parada ansamblurilor artistice invitate, parada maşinilor de epocă, vizitarea navelor militare din Flotila Fluvială, concursuri de table şi skandenberg.

 

Titluri de onoare pentru cinci călărăşeni

 

În prima zi a sărbătorii, în cadrul sălii de spectacole „Barbu Ştirbei” a Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie, Primăria Municipiului Călăraşi a acordat cinci titluri de cetățean de onoare următorilor călărăşeni: omul de afaceri care a donat suma de 70.000 de euro pentru achiziţia de mobilier şi aparatură medicală pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi, Marius Căprilă, directoarea Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, profesorul doctor universitar Daniela Creţu, directoarea Filialei Călăraşi a Crucii Roşii Române, Aura Giurcă, actriţa Maria Obretin şi doctorul în istorie, profesor Constantin Tudor.

 

Marius Căprilă: „Putem construi împreună un viitor mai bun pentru copiii noştri”

 

Omul de afaceri Marius Căprilă a declarat: „Probabil vă întrebaţi ce caut eu pe această scenă, un cetăţean obişnuit, care a plecat din România de peste 16 ani. Am plecat din România cu un bagaj mare de frică, un vis şi o promisiune, accea că nu o să uit niciodată de unde am plecat. Cred cu tărie că noi suntem ceea ce dorim a fi şi noi ne putem schimba singuri viitorul dacă ne implicăm. Şi eu am încredere în dumneavoastră şi susţin că şi dumneavoastră vă doriţi a construi o Românie mai bună pentru copiii noştri, ai tuturor. Cred cu tărie că trebuie să învăţăm a ne gândi ce se va întâmpla şi mâine şi cum ne putem sprijini pentru a trăi într-o Românie unită, pentru că acum, în an de Centenar, din păcate, România plânge. Trăim într-o Românie în care peste patru milioane de cetăţeni trăiesc în Diaspora. Trăim într-o Românie în care copiii nu îşi văd părinţii cu lunile, părinţii sunt bolnavi de dorul copiilor, fraţii şi surorile nu se văd cu anii şi eu sunt sigur că împreună cu dumneavoastră dorim a aduce românii înapoi acasă, a reîntregi familii. Iar asta o putem face doar împreună, putem construi împreună un viitor mai bun pentru copiii noştri.”

 

Daniela Creţu: „Voi rămâne la fel de conectată la activitatea comunităţii călărăşene

 

Directoarea Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, Daniela Creţu, a afirmat: „Mulţumesc, domnule primar, mulţumesc consilierilor locali pentru încrederea acordată prin vot, dar, în mod special, mulţumesc dumneavoastră, călărăşenilor, pentru susţinere şi pentru nominalizare. Acest titlu de cetăţean de onoare vine într-un moment foarte important al carierei mele, în sensul că în acest an, mai concret chiar în această lună, am împlinit 30 de ani de activitate didactică şi ştiinţifică pe care am desfăşurat-o în slujba comunităţii călărăşene. Domnule primar, mărturisesc că acest titlu mă obligă să îmi ascult marea responsabilitate de menţinere a acestuia şi voi rămâne la fel de conectată la activitatea comunităţii călărăşene.”

 

Aura Giurcă: „Dedic acest titlu tuturor călărăşenilor”

 

Directoarea Crucii Roşii Călăraşi, Aura Giurcă, a menţionat: Este cea mai mare onoare de care am avut parte în 41 de ani, dar e ceva mai puţin corect aici, pentru că este un titlu care îmi recunoaşte munca mea la Crucea Roşie. Dar eu fără voi, fără susţinerea voastră, fără donaţiile voastre, fără partenerii noştri, nu aş fi fost nimic, eu nu aş fi fost aici. Dedic acest titlu tuturor călărăşenilor, tuturor oamenilor care au sprijinit Crucea Roşie. Fiţi alături de Crucea Roşie în continuare, pentru că şi noi vom fi alături acolo unde trebuie, de copiii şi de persoanele mai puţin favorizate.”

 

Maria Obretin: „Sunt mândră că sunt călărăşeancă şi mulţumesc foarte tare pentru acest titlu care chiar mă copleşeşte”

 

Actriţa Maria Obretin a precizat: „Sunt mândră că sunt călărăşeancă şi mulţumesc foarte tare pentru acest titlu care chiar mă copleşeşte la această vârstă fragedă, pentru că este din partea oamenilor alături de care am crescut, am învăţat. Este foarte important pentru un copil, atunci când simte că vrea să facă ceva, să aibă alături oameni care să îi sufle în aripi şi ai avut, Ştefan Niţu, curajul să mă porţi pe scenă când eram în clasa a IX-a, doamna Silişteanu, diriginta mea, care este în sală, mi-a zis să mă fac actriţă. Vă mulţumesc foarte tare! Vreau să vă spun că vorbesc de Călăraşi de câte ori am ocazia, că toţi oamenii cu care colaborez ştiu că sunt din Călăraşi şi că sunt bătăioasă, că muncesc şi că sunt serioasă şi toarte lucrurile acestea le am de la voi, de la oamenii cu care am crescut şi de la mama de acasă. Meseria mea este de a da şi a primi. Consider că am primit ceva foarte mare în această seară, peste măsurile mele cred, dar sper din tot sufletul să am ocazia să vă dau pe măsură. Vă mulţumesc.”

 

Constantin Tudor: „Iubiţi Călăraşiul, pentru că merită”

 

Istoricul călărăşean, profesor Constantin Tudor, a spus: „De un an sunt pensionar şi folosesc o metaforă istorică, cea pe care moş Ioan Roată a spus-o atunci când s-a întâlnit cu Alexandru Ioan Cuza: Dacă te-a scuipat boierul, te pupă Domnul şi ţi-a curăţat ruşinea’. Astăzi (n.r. – vineri, 21 septembrie) primesc un titlu pe care, fără falsă modestie, îl merit, pentru că iubesc oraşul, iubesc călărăşenii şi, în aceeaşi măsură, iubesc istoria acestui oraş. Viaţa din 1981, odată cu înfiinţarea judeţului, m-a dus în funcţii pe care aş fi fariseu să spun că nu mi le-am dorit. Am fost numit director la Arhivele Statului când nu aveam nimic, nici măcar clădire. Am salvat de la degradare un monument de arhitectură, Cazarma Pompierilor, pe care cu eforturi deosebite am transformat-o în ceea ce este astăzi, în Filiala Călăraşi a Arhivelor Naţionale. La Prefectură am reuşit, cu ajutorul unor colegi şi al unui vicepreşedinte de la Consiliul Judeţean, Marian Drăgan, să aducem două milioane de la Banca Mondială pentru a începe reabilitarea Palatului Administrativ al judeţului Călăraşi. Sper ca eforturile noastre să nu  rămână fără finalitate. Trebuie să readucem Palatul Administrativ acolo unde merită. Am întemeiat Festivalul Internaţional de Folclor care astăzi se numeşte Hora Mare şi mai este o manifestare care mă bucură că a prins din nou contur. Este vorba de festivalul folcloric La Fântâna Dorului. Eu, împreună cu răposatul Mitică Sandu, căruia îi aduc aici un omagiu, am întemeiat acest festival. Iubiţi Călăraşiul, pentru că merită.”

 

Diplome omagiale celor care au ridicat o cruce pe Vârful Negoiu

 

În aceeaşi zi, primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a acordat diplome tuturor celor care în data de 14 septembrie 2018 au ales să omagieze Anul Centenarului prin ridicarea unei cruci pe Vârful Negoiu, al doilea vârf muntos ca înălțime din țară (angajaţi ai Primăriei Municipiului Călăraşi şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi). Ridicarea crucii a fost realizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, chiar în zi cu însemnătate religioasă deosebită, și anume, 14 septembrie, când creștinii ortodocși au sărbătorit Înălțarea Sfintei Cruci.

 

Daniel Drăgulin: „Această cruce am ridicat-o şi pentru toţi călărăşenii, fie ei din municipiu, fie de pretutindeni

 

Edilul-şef al municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a subliniat următoarele, în timp ce pe ecran rula un filmuleţ cu imagini de la momentul ridicării crucii: „Credeţi-mă, poate cuvintele pe care le rostim sunt de prisos, imaginile pe care le veţi vedea vor arăta că noi am încercat să aducem un omagiu celor care s-au luptat pentru noi, să îi cinstim cum se cuvine într-o zi deosebită, Înălţarea Sfintei Cruci. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care aţi venit pe scenă, colegii din primărie şi o parte din colegii noştri de la Jandarmerie, care, deşi nu au fost obişnuiţi cu suişurile sau coborâşurile şi să care în cârcă o greutate atât de mare, au reuşit aceste lucruri. Efortul pe care l-am depus nu poate fi exprimat în cuvinte. Acolo sus, în singurătatea mea, pentru că fiecare trebuia să aibă grijă de el, am vorbit cu Dumnezeu. Erau două posibilităţi: să urci, să cobori sau să nu te mai întorci deloc. Poate imaginile pe care le vedeţi nu arată într-adevăr ce înseamnă locul pe unde am urcat noi. Au fost lacrimi de bucurie, de durere, am făcut schimb de vitamine şi de unguente. Mi-am depăşit existenţa mea ca om. Vrem să arătăm că şi noi, oamenii de la şes, suntem în stare să urcăm acest vârf care e al doilea din ţară ca înălţime şi să punem o cruce unică, adusă în cârcă de oameni. Să ştiţi că această cruce am ridicat-o şi pentru toţi călărăşenii, fie ei din municipiu, fie de pretutindeni. La mulţi ani, Călăraşi! La mulţi ani, România! La mulţi ani, călărăşeni!”

 

Ionel Marcu: „Mulţumim domnului primar pentru că ne-a acordat această posibilitate de a ridica pe Vârful Negoiu o cruce şi a ancora drapelul naţional”

 

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Călăraşi, colonelul Ionel Marcu, a primit de la primarul Daniel Drăgulin o diplomă de onoare şi o plachetă omagială pentru că atât acesta, cât şi alţi angajaţi ai Jandarmeriei au pus umărul la ridicarea crucii pe Vârful Negoiu.

Colonelul a declarat: „Suntem deosebit de onoraţi să fim alături de voi într-un moment de bucurie şi sărbătoare pentru municipiul Călăraşi. Mulţumim domnului primar, Primăriei Municipiului Călăraşi şi Consiliului Local pentru că ne-au acordat această posibilitate de a le fi alături, de a ridica pe Vârful Negoiu o cruce şi a ancora drapelul naţional. A fost destul de greu şi pentru noi, ţinând cont că noi ne desfăşurăm activitatea la câmpie. A fost o provocare, am reuşit, am pus mult suflet în această acţiune, multă dăruire şi multă dorinţă de a reuşi. Activitatea a fost desfăşurată cu succes.”

A urmat apoi un concert al Mariei Buză, alături de taraful lui George Pătraşcu. La deschiderea oficială a Zilelor Municipiului au fost prezenţi delegaţii oficiale din oraşele înfrăţite cu municipiul Călăraşi, reprezentanţi diplomatici, prefectul judeţului nostru, George Iacob, parlamentari, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, Valentin Barbu şi Marian Dinulescu, viceprimarii municipiului Călăraşi, Dragoş Coman şi Viorel Ivanciu, consilieri locali şi judeţeni, primari din judeţ, coordonatori ai instituţiilor din judeţ, cadre didactice, elevi, familii ale acestora, precum şi mulţi călărăşeni.

Cei prezenţi s-au bucurat şi de parada ansamblurilor artistice invitate (Ansamblul Plăieşii și Ansamblul Silistra din Bulgaria) pe traseul Orizont – centrul municipiului, dar şi de un program artistic al acestora. Totodată,  pe scena în aer liber din centrul oraşului a avut loc şi Concursul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”, iar Florin Vasilică şi Taraful Teleormanul au susţinut un recital spectaculos.

 

Monica Anghel, Sore, Andreea Bănică, Lidia Buble şi Loredana Groza au făcut show la Călăraşi

 

În a doua zi de sărbătoare s-a desfăşurat evenimentul Retroparada toamnei”, unde călărăşenii au putut admira maşini de epocă.

De altfel, anul acesta, în premieră la Călărași, au fost acostate pe malul Dunării două nave militare care au putut fi vizitate, unde copiii au avut parte de multe surprize, iar elevii care își doresc o carieră militară au primit oferta educațională a instituțiilor militare de marină. Seara s-a încheiat cu spectacolele oferite de celebrele artiste Monica Anghel, Sore şi Andreea Bănică.

În cea de-a treia zi a marelui eveniment, pe platoul din centrul oraşului s-a derulat un concurs de table. De asemenea, au avut loc un concurs de skandenberg cu participarea multiplului campion Radu Valahu, premierea câştigătorilor concursului şi a sportivilor de la Clubul Sportiv Şcolar şi de la Clubul Sportiv Municipal pentru rezultatele obţinute la competiţiile naționale și internaționale.

Și anul acesta, cu ocazia Zilelor Municipiului Călărași, 46 de elevi şi 27 de profesori au primit fiecare din partea municipalității o diplomă de excelență și suma de 400 de lei. Pasionaţii de motoare şi-au bucurat ochii la parada motocicliştilor. Cele care au concertat în ultima seară a sărbătorii au fost Lidia Buble şi Loredana Groza. Noaptea s-a încheiat cu un imens foc de artificii.