Încă de la ora 10:00, cu o oră înainte de startul oficial al ceremoniei, zeci de oameni s-au așezat răbdători pe trotuarele care delimitează intersecția de lângă Piața Big. Călărășenii au venit în număr mare, în ciuda temperaturii aproape negative, pentru a asista la evenimentul anual dedicat Zilei Naționale a României. Deși forțele de ordine încă mai puneau la punct unele detalii, oameni de toate vârstele se așezau în spatele gardurilor de protecție: unii dintre adulți cu stegulețe, câțiva copii cu baloane și unii purtând costume care imitau uniformele autorităților.

Prin fața acestora au trecut, pe rând: Garda Port-Drapel a Inspectoratului de Jandarmi Județean, Poliția de Frontieră, plutoanele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirebi”, Crucea Roșie Călărași. În urma lor au fost prezentate mașinile de intervenție ale Poliției, Jandarmeriei, ale Serviciului de Ambulanță și SMURD și cele ale Serviciului Român de Informații. La un moment dat, și-au făcut apariția fugitiv pe cer şase avioane de luptă.

În tot acest timp, fanfara județului Călărași intona „Treceți batalioane române Carpații” pentru a ne aminti luptele care au fost duse în urmă cu 101 ani, în 1918, pentru întregirea țării. În schimb, prim-ministrul actual al României a transmis prin vocea prefectului judeţului, George Iacob, un mesaj de pace și de reparație a stricăciunilor făcute în ultimii zeci de ani. Mesajul integral al premierului Ludovic Orban a fost:

„Sărbătorim în acest an Ziua Națională a României cu împlinirea faptului că am reușit să lăsăm în urmă, prin vot, ceea ce a frânat progresul pe care ni l-am dorit după căderea comunismului. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România, a însemnat pentru făuritorii ei împlinirea ‘Visului de Veacuri, a Visului de Aur al României’, așa cum minunat descria acest moment al istoriei Regina Maria. Astăzi, la o distanță în timp de 101 ani – în care soarta României nu a fost lipsită de suferință, în anii de război, în anii de comunism și chiar și în istoria foarte recentă – sărbătorim Ziua Națională cu sentimentul adevăratei noastre eliberări și cel al împlinirii unui nou vis al românilor.

Avem acum șansa reală să schimbăm lucrurile în bine, să trăim într-o țară democratică, în care instituțiile statului să servească cetățeanul, iar  legea să fie aplicată pentru toți, în mod egal. Este momentul să consolidăm cu adevărat România europeană, care să garanteze cetățenilor săi drepturile și libertățile fundamentale și în care să se regăsească toți românii, indiferent de locul unde au ales să trăiască. Să construim împreună un drum ireversibil al României către stabilitate socială și economică, către prosperitate, în care cei care muncesc onest să se bucure de beneficiile muncii lor, iar antreprenorii să se simtă corect tratați. Să dezvoltăm societatea românească pe principiile solide ale adevărului și meritocrației, în care competența să fie recunoscută și apreciată. Crezul meu, ca prim-ministru, este să nu irosim această șansă și, ‘prin noi înșine’, români din țară sau din alte colțuri ale lumii, să construim o Românie normală pentru toți cetățenii. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români din țară și din afara granițelor!”.

Primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a avut și el un mesaj pentru cetățeni: „Fără eroismul și jertfa înaintașilor noștri, nu puteam sărbători Marea Unire a românilor, și, de aceea, mai ales în această zi, să nu uităm că nimic durabil nu se poate construi fără sacrificiu!

Să cinstim această zi, să fim recunoscători pentru prezent și optimiști pentru viitor, punând zi de zi, fiecare dintre noi și împreună, o piatră în plus la construcția durabilă a țării, dar și a orașului în care trăim. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, călărășeni, oriunde v-ați afla!”.