Cardul profesional european (EPC) este o procedură electronică pe care o puteți utiliza pentru a obține recunoașterea calificărilor dumneavoastră profesionale în altă țară din Uniunea Europeană (UE). Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Călăraşi informează că aceasta este o procedură mai ușoară, mai rapidă și mai transparentă decât metodele tradiționale de recunoaștere a calificărilor profesionale: puteți urmări on-line evoluția cererii dumneavoastră și puteți reutiliza documente încărcate deja pentru a depune cereri noi în alte țări.

Momentan, puteți utiliza procedura EPC doar dacă sunteți: asistent medical generalist; farmacist; fizioterapeut; ghid montan; agent imobiliar. Puteți utiliza procedura EPC în cazul în care: doriți să vă practicați profesia în altă țară din UE, temporar și ocazional (mobilitate temporară); doriți să vă stabiliți în altă țară din UE și să vă exercitați profesia acolo permanent (stabilire).

“EPC nu este un card propriu-zis. Este dovada electronică a faptului că ați trecut cu succes de verificările administrative și că v-au fost recunoscute calificările profesionale în țara în care doriți să lucrați (țara-gazdă) sau că îndepliniți condițiile necesare pentru a presta temporar servicii în țara respectivă. Atunci când vi se aprobă cererea, veți putea genera un certificat EPC în format PDF. Acesta va include și un număr de referință pe care viitorul angajator îl poate utiliza pentru a verifica on-line validitatea certificatului dumneavoastră. Informaţii complete privind eliberarea cardului profesional european EPC, pot fi obţinute de pe site-ul “Europa ta”, de la următorul link: https://goo.gl/mGsBUh, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi.