Călărăşenii sunt aşteptaţi să participe sâmbătă, 6 ianuarie, la Sărbătoarea Bobotezei. Pentru aceştia, Primăria Municipiului Călăraşi a pregătit peste 2.000 de porţii de fasole.

Ieri, 4 ianuarie, la sediul primăriei a avut loc ultima şedinţă tehnică pentru organizarea evenimentului. Consilierii locali au votat, în şedinţa ordinară de la finele lunii trecute, Proiectul de Hotărâre privind privind organizarea şi desfăşurarea Sărbătorii Bobotezei în municipiul Călăraşi în data de 6 ianuarie 2018. Cheltuielile de organizare şi desfăşurare se vor suporta din bugetul local, fiind în suma de 40.000 de lei.

În tradiţia locală, unul dintre cele mai importante evenimente îl constituie sărbătoarea denumită Boboteaza, manifestare pe care Primăria Municipiului Călăraşi o organizează în fiecare an, pe 6 ianuarie.

Boboteaza este cea mai mare sărbătoare de iarnă după Crăciun, fiind o veche sărbătoare creştină în amintirea Botezului lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul, în râul Iordan. Conform tradiţiei creştine, Boboteaza se serbează cu deosebită solemnitate în ziua de 6 ianuarie, fiind foarte bogată în datine şi credinţe care fac parte din tezaurul de tradiţii moştenite din generaţie în generaţie, reprezentând specificul poporului nostru. Este de remarcat necesitatea revitalizării şi readucerii pe larg în cadrul sărbătorilor de iarnă a tradiţiilor etno-folclorice ale Bobotezei.

În conformitate cu tradiţia creştină, în municipiul Călăraşi se organizează anual Sărbătoarea Bobotezei care constă în desfăşurarea de activităţi specifice evenimentului, cum ar fi: oficierea slujbei religioase, sfinţirea apei, botezul cailor, parada cailor urmată de premieri pentru frumuseţe, dresaj, harnaşament, atelaj şi tracţiune, preparare şi servire fasole, premierea câştigătorilor concursurilor, activităţi de pavoazare, promovare a evenimentului. Din motive ce țin de siguranța cetățenilor, în cadul ședinței tehnice avute ieri la sediul Primăriei Municipiului Călărași, manifestările ce implicau participarea cailor și a atelajelor au fost anulate.