Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), au reluat, în acest an, acţiunile de control începute în 2018 pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu. Judeţul Călăraşi este singurul în care nu au fost aplicate sancţiuni.

 

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, acţiunile de control desfăşurate în perioada 21 ianuarie – 8 martie, atât în municipiul Bucureşti, cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, au urmărit în principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

Obiectivele principale ale acţiunilor de control au fost următoarele: respectarea legislaţiei în vigoare; conformitatea denumirii produselor obţinute din lapte şi utilizarea specialităţilor pe bază de grăsimi hidrogenate, în raport cu înscrisurile privind compoziţia menţionată pe eticheta produselor.

 

Peste 700 de unităţi, verificate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

 

Au fost verificate 708 unităţi, din care 233 de patiserii, 157 de cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 de pizzerii, 73 de restaurante/catering, 52 de fast-food-uri şi 11 magazine alimentare.

 

Neregulile constatate

 

Principalele nereguli constatate au fost: prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food, utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval, unt; dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, caşcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.

 

Amenzi de 1.782.000 de lei, aplicate de ANPC

 

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate mai multe măsuri şi sancţiuni, respectiv: amenzi contravenţionale în valoare de 1.782.000 de lei; 177 de sancţiuni cu avertisment; confiscare/distrugere produse neconforme (creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, unt, produse semipreparate); ordonanţa de suspendare a activităţii pentru 30 de zile, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; interzicerea temporară a desfăşurării activităţii în vederea autorizării sau remedierii deficienţelor.

 

Fenomenul substituirii produselor obţinute din lapte este încă frecvent practicat în unităţile de alimentaţie publică

 

În urma acţiunilor de control au fost trase următoarele concluzii: fenomenul substituirii produselor obţinute din lapte (brânză, telemea, caşcaval, unt) este încă frecvent practicat în unităţile de alimentaţie publică: patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetării, restaurante/catering; din totalul celor 708 unităţi de alimentaţie publică verificate, un număr de 285 (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, dezinformând consumatorii; substituirea produselor lactate cu specialităţi de grăsimi hidrogenate şi dezinformarea consumatorilor creează posibilităţi pentru activităţi ilicite şi profituri majorate ale operatorilor economici prin înşelarea şi în detrimentul consumatorilor.

Menţionăm, însă, că, în urma verificărilor din perioada 21 ianuarie – 8 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparaţie cu anul 2018, când procentul a fost de 74%. În municipiul Bucureşti au fost controlate 93 de unităţi, constatându-se că 33 dintre acestea (35%) utilizau grăsimi hidrogenate şi etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai ANSVSA aplicând amenzi în valoare de 296.000 de lei”, a transmis ANPC, într-o informare.

 

În judeţul Călăraşi nu s-au aplicat amenzi

 

Judeţele în care au fost aplicate cele mai mari sancţiuni de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Autorităţii Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, sunt: Bistriţa (140.000 de lei), Prahova (136.000 de lei), Sibiu (125.000 de lei) şi Bihor (104.000 de lei). La polul opus se află judeţele Alba (4.400 de lei), Bacău (3.200 de lei), Vaslui (3.000 de lei) şi Călăraşi unde nu au fost aplicate sancţiuni.

„Pentru diminuarea acestor practici înşelătoare pentru consumatori, instituţiile noastre vor supraveghea piaţa şi în perioada următoare cu aceeaşi atenţie”, se mai precizează în comunicatul ANPC.