Clivajul mare care există între judeţele din ţară în ceea ce priveşte şansa la viaţă a nou-născuţilor prematur sau cu patologii grave arată insuficienţa politicilor publice, care concentrează maternităţile dotate cu aparatură medicală în zone geografice favorizate, lăsând descoperite zone mai vulnerabile. Aşa se face că, în judeţul Tulcea, rata mortalităţii infantile a fost, în 2018 , de cinci ori mai mare decât cea înregistrată în Bucureşti, unde se află majoritatea maternităţilor de nivel III (15,5 la mia de copii născuţi vii, faţă de 3,6). Organizaţia Salvaţi Copiii România a luat decizia de a interveni de urgenţă, prin dotarea maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, cu două incubatoare şi nouă injectomate, în valoare totală de 28.728 de euro.

Maternitatea tulceană a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensivă şi un ventilator de suport respirator, valoarea donaţiilor anterioare efectuate în judeţul Tulcea fiind de 38.100 de euro.

Datele semi-definitive procesate de Insitutul Naţional de Statistică pentru 2018 arată o radiografie a României definită de extremităţi, în ceea ce priveşte şansa nou-născuţilor la supravieţuire.

Cele mai mari rate ale mortalităţii infantile (la mia de copii născuţi vii) s-au înregistrat în judeţele: Tulcea (15.5 0/00); Botoşani (12.9 0/00); Sălaj (11.5 0/00); Călăraşi (11.2 0/00); Caraş-Severin (10 0/00).

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele: Dâmboviţa (2.9 0/00); municipiul Bucureşti     (3.6 0/00); Ilfov (4.1 0/00); Giurgiu, Arad, Timiş (4.5 0/00).

În plus, s-a menţinut clivajul urban/rural. Astfel, rata medie a mortalităţii în rândul copiilor sub un an este de 5,3 0/00 în urban în 2018, faţă de 7,4 la mia de copii născuţi vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 0/00 în 2018, faţă de 12,9 0/00 cât era în 2012.

Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, a explicat: „România rămâne o ţară a clivajelor uriaşe, dar în cazul de faţă unitatea de măsură este viaţa copiilor născuţi prematur sau cu anumite patologii care, pentru a fi îngrijite, e nevoie de aparatură medicală vitală. Trăim într-o epocă în care medicina evoluează cu repeziciune, iar un incubator de ultimă generaţie poate fi o garanţie pentru supravieţuirea unui mic luptător. Este revoltător ca medicii dintr-o maternitate să nu aibă acces la instrumentele care îi pot ajuta să salveze vieţi. De aceea, am făcut un plan de urgenţă şi am decis să dotăm prioritar maternitatea din Tulcea, unde rata mortalităţii infantile este alarmantă”.

 

Tulcea, o zonă geografică vulnerabilizată de lipsa politicilor publice

 

Particularităţile geografice ale judeţului fac ca accesul la servicii medicale să fie îngreunat. Iarna, singurele căi de acces pentru locuitorii Deltei, canalele, sunt blocate şi accesul în zonă este dificil.

Factorii de risc ai judeţului Tulcea pot determina apariţia unor evenimente de sănătate publică neaşteptate, care necesită aplicarea de măsuri specifice deosebite cu efort susţinut financiar şi uman specializat, iar accesul îngreunat la asistenţă medicală reprezintă una dintre cauzele mortalităţii infantile ridicate.

„Ştim că problemele de acest fel sunt multe în judeţul Tulcea. De aceea, orice sprijin în această direcţie este binevenit, mai ales că vorbim despre nou-născuţi. De aceea, donaţiile făcute de Organizaţia Salvaţi Copiii, începând cu anul 2016 şi până în prezent, constituie un real şi mai mult decât necesar sprijin pentru Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea. Atât incubatoarele cât şi injectomatele sunt esenţiale în îngrijirea nou-născuţilor, în special a celor prematuri. Datorită donaţiei realizate de Salvaţi Copiii, în viitor mai mulţi nou-născuţi ajunşi la noi în spital vor primi o îngrijire adecvată şi unii chiar o şansă în plus la viaţă. Această iniţiativă vine să completeze în mod fericit demersurile repetate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, sprijinite semnificativ şi constant de Consiliul Judeţean, de a menţine asistenţa spitalicească tulceană la un nivel de funcţionare, nu spunem optim, dar măcar satisfăcător. Şi aici vorbim de eforturile permanente de a aduce cadre medicale specializate, la care se adaugă etapa de modernizare şi extindere prin care trece actualmente Spitalul Judeţean, graţie unui număr de cinci proiecte cu finanţare europeană aflate în faza de contractare şi altor două aflate în pregătire. În urma implementării acestora, unitatea noastră va beneficia, fără îndoială, de standarde de funcţionare, în general, şi de acordare a unei asistenţe medicale spitaliceşti, în special, la un nivel calitativ mult mai ridicat, aşa cum ar trebui şi aşa cum ne dorim dintotdeauna pentru toţi pacienţii din judeţul Tulcea. Sperăm să putem veni astfel în întâmpinarea solicitărilor medicale de orice natură din judeţul nostru, în special a celor legate de nou-născuţi, contribuind în acest fel semnificativ la scăderea ratei mortalităţii infantile. Salvaţi Copiii a făcut un pas uriaş în acest sens. Vă mulţumim şi laolaltă cu noi, vă mulţumesc mămicile tulcene ai căror bebeluşi se vor dezvolta sănătoşi datorită donaţiilor dumneavoastră!”, a declarat dr. Tudor-Ion Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea.

Dintre cazurile de mortalitate infantilă înregistrate în România, o mare parte a fost asociată cu prematuritatea şi greutatea mică la naştere, precum şi cu afecţiuni a căror origine se situează în perioada perinatală.

În 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea au fost înregistrate 952 de naşteri, dintre care 125 au fost de prematuri sub 2.500 de grame, iar în anul 2019, au fost înregistrate 822 de naşteri şi 94 de naşteri premature. Mai mult, în 2019 au fost efectuate zece transferuri către unităţi medicale dotate cu aparatură adecvată şi s-au înregistrat nouă decese în rândul nou-născuţilor.

 

Dotarea maternităţilor, o necesitate vitală

 

Dintre cele 204 de maternităţi din întreaga ţară, Salvaţi Copiii a dotat deja un număr de 96, în mod constant, în funcţie de nevoile prioritare, transmise de medicii alături de care organizaţia lucrează în echipă.

„Investiţia constantă în maternităţi şi în secţiile de terapie neonatală intensivă este vitală, datele de teren arată că un număr mare de decese la nou-născuţi sunt cauzate de lipsa aparaturii medicale. Este important să ducem incubatoare performante exact acolo unde lipsesc, pentru ca naşterea să nu mai reprezinte un factor de discriminare în România”, a completat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, deoarece salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei de reducere a mortalităţii infantile, a subliniat importanţa responsabilităţii sociale şi a implicării companiilor în reducerea mortalităţii infantile în România: „Salvaţi Copiii intervine concret şi consistent, iar noi putem ajuta la rândul nostru utilizând mecanismul de direcţionare a 20% din impozitul pe profit al companiilor. Acesta reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităţilor cu aparatură vitală de ultimă generaţie necesară pentru salvarea vieţilor celor mici”.

Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi, Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei la adresa https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit.

Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României. Salvaţi Copiii România şi-a asumat din 2010 o contribuţie importantă pentru reducerea mortalităţii infantile în România printr-un program amplu, naţional, desfăşurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităţilor cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, pregătirea cadrelor medicale şi implicarea specialiştilor în îmbunătăţirea politicilor publice şi a serviciilor privind sănătatea mamei şi copilului.