Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor s-a dovedit a fi un real succes, pentru că, în seara de 20 mai 2017, călărăşenii au participat în număr mare la eveniment. Oferta muzeelor a fost plină de activităţi special concepute pentru a atrage vizitatorii.
Muzeul Municipal a organizat cea de-a treia ediţie a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, un eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor. Instituţia culturală şi-a deschis larg porţile între orele 18:00 şi 24:00, pentru a încânta ochii vizitatorilor cu exponatele. După ce călărăşenii s-au declarat impresionaţi de colecţia muzeului, aceştia au participat şi la un dialog cu specialişti prieteni ai instituţiei, tema intitulându-se „Ce vreau eu de la Călărași/Ce ofer eu Călărașiului”. Au fost prezenţi Răzvan Clondir (designer), Viorel Obretin (c.arhitect), Alexandru Ținu (arhitect), aceştia trecând în revistă diverse cazuri din activitatea lor. De asemenea, directorul Muzeului Municipal, Florin Rădulescu, a vorbit participanţilor despre evoluţia urbanistică a localităţii, regulamente de urbanism de-a lungul timpului şi a prezentat cazuri de clădiri restaurate şi redate comunităţii (Casa Ana și Marinache Popescu, Primăria veche), clădiri demolate (Casa de cultură, Cinematograful Flacăra), clădiri ruinate(Poșta veche), mobilier stradal, peisaj urban şi culori folosite. Călărăşenii prezenţi au fost fascinaţi de cele auzite şi prezentate, astfel că aceştia şi-au exprimat dorinţa de a se mai organiza astfel de întâlniri.
Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi a pregătit vizitatorilor multe surprize. Astfel, la sediul situat pe strada Progresului, călărăşenii şi-au încântat ochii cu următoarele expoziţii: „Colecţii şi colecţionari”- ediţia a II-a; Diorama Centrului Vechi Călăraşi-Titus Cristescu; Colecţia Nicolae şi Zamfira Tuzlaru-artă miniaturală; Colecţia Doina Bobârcea- etnografie; Mirajul faunei bălţilor călărăşene-colecţia Viorel Cristea. De asemenea, în cadrul Secţiei de Arheologie, a fost expusă „Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos”. Totodată, publicul participant a beneficiat de un program special: şezătoare la muzeu-„Toarce, Leano, toarce”, unde au fost promovate patrimoniul material şi imaterial al localităţilor din mediul rural situate în perimetrul Văii Mostiştei, fiind scoase în relief tradiţiile şi frumoasele obiceiuri ale locurilor; spectacol susţinut de elevii Liceului Teoretic Mihai Eminescu; Muzeul Dunării de Jos-Istorie în imagini.
Aşadar, pentru călărăşeni Noaptea Muzeelor a fost una albă, plină de activităţi frumoase care i-au purtat într-o adevărată călătorie în timp.