Începând cu data de 29 noiembrie 2018, tinerii de 18 ani se pot înscrie în runda a doua a concursului pentru permisele de călătorie gratuite. Persoanele alese vor călători prin Europa în vara anului viitor. Termenul limită pentru înscrieri este marți, 11 decembrie 2018, ora 13:00.

 După debutul cu succes al programului, când 15.000 de tineri au avut posibilitatea de a călători și a descoperi Europa, Comisia Europeană a lansat cea de a doua rundă a programului cu 12.000 de tichete de călătorie.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Este extraordinar să constat că tinerii profită de această nouă oportunitate de a explora culturile și tradițiile europene, de a simți ce înseamnă diversitatea Europei și de a-și face prieteni pe care nu i-ar fi întâlnit altfel. Prima rundă a demonstrat că tinerii dobândesc astfel încredere în sine și competențe cum ar fi luarea de inițiative și cunoașterea altor limbi. Inițiativa DiscoverEU oferă mult mai mult decât o simplă călătorie – ea oferă posibilitatea de a învăța ceva pentru toată viața”.

 

Cum se pot înscrie tinerii

 

La această rundă se vor putea înscrie toți cetățenii UE născuți între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2000. Tinerii interesați se pot înscrie pe portalul european pentru tineret (https://europa.eu/youth/discovereu/apply_ro), unde vor trebui să se înregistreze și să își prezinte planurile de călătorie.

 

Selectarea candidaților și desfășurarea călătoriei

 

Participanții vor fi aleşi pe baza răspunsurilor lor la un chestionar format din cinci întrebări cu mai multe variante de răspuns, legate de cultura și diversitatea europeană, de inițiativele Uniunii Europene destinate tinerilor și de viitoarele alegeri europene, precum și la o întrebare suplimentară pe o temă legată de cea de-a doua rundă.

 

Candidații selectaţi pot călători în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019

 

Candidații aleşi pot călători în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019, iar călătoria poate dura între una și 30 de zile. Comisia încurajează în special persoanele cu nevoi speciale sau care se confruntă cu probleme sociale să participe la această rundă. Pentru persoanele cu nevoi speciale, comisia va pune la dispoziție informații și sfaturi utile și va acoperi costurile necesare pentru asistența specială (de exemplu, o persoană însoțitoare sau un câine-ghid pentru participanții cu deficiențe de vedere).

Câștigătorii pot călători singuri sau cu un grup de până la cinci persoane (toate trebuie să fi împlinit 18 ani). Ca regulă generală, vor călători cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul, acolo unde este necesar. Acest lucru va garanta faptul că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiunile izolate ale Uniunii Europene vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă.

 

Peste 450 de tichete pentru România

 

Fiecărui stat membru al Uniunii Europene i s-a alocat un număr de permise de călătorie. Astfel, România va avea disponibile 456 de bilete.