Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, în parteneriat cu S.C. Romprotera S.R.L., și sprijinită de Primăria Municipiului Călărași, organizează, în zilele de 27 și 28 aprilie, în municipiul Călărași, o campanie de colectare, informare și conștientizare a populației cu privire la importanța colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Vineri şi sâmbătă, în Piața Orizont, între orele 09:00 şi 18:00, călărășenii care vor să se debaraseze de deşeuri o pot face la punctul de colectare din această zonă. De asemenea, aceştia sunt așteptați să participe şi la o tombolă. Aceasta va fi organizată în data de 28 aprilie 2018, în fața Primăriei Municipiului Călărași.

Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente, toate acestea intră în categoria DEEE și trebuie reciclate. Pe scurt, trebuie colectat și reciclat aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează pe baterii. Deșeurile electrice reprezintă 5 – 6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclate corect din rațiuni ce țin de protecția mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic, precum și de protejarea resurselor naturale ale pământului. În primul rând, aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm. De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveniexploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante.