Campania „Hoții îți invadează intimitatea” are ca scop conștientizarea cu privire la rolul și importanța măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuințe.

Abordarea acestui tip de criminalitate reprezintă o constantă a intervențiilor preventive întreprinse de Poliția Română, în cadrul fiecărui demers promovându-se, prin modalități inedite și de impact, informațiile destinate reducerii gradului de vulnerabilitate.

Noutatea campaniei din acest an, derulată în parteneriat cu Feroneria Prod, constă în utilizarea unei tehnologii de ultimă generație, de interes pentru majoritatea categoriilor de beneficiari, care îi expune pe aceștia unei experiențe virtuale ce are corespondent în realitate.

Astfel, cetățenii se pot transpune în martori la un furt din locuință, având ocazia să înțeleagă modul de acțiune al infractorilor. Aceste interacțiuni vor fi completate de discuții cu poliștii specializați în prevenirea criminalității, care vor transmite recomandări adecvate pentru contracararea activității hoților.

Conform agendei, în perioada decembrie 2019 – februarie 2020, la nivel naţional se vor difuza spoturi audio și video tematice, vor avea loc întâlniri cu grupuri ţintă şi distribuiri de materiale informative.

La nivelul României, în primele zece luni ale anului 2019, au fost sesizate cu 4,12% mai puține furturi din locuințe, comparativ cu perioada similară a anului 2018.

Per ansamblu, mediul urban se confruntă cu un număr mai mare de astfel de fapte, comparativ cu mediul rural. Astfel, în orașe s-au înregistrat 54,5% infracțiuni de acest gen, în timp ce în zonele rurale au fost sesizate 45,5%.

Așa cum vor face și pe timpul derulării campaniei, poliţiştii recomandă fiecărui cetățean în parte: să se asigure că a încuiat ușa, chiar și când este în casă; să monteze o încuietoare de calitate; să monteze un sistem de alarmă; să nu transmită informații personale pe rețelele de socializare.