Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a organizat conferinţa naţională pentru lansarea campaniei de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie „Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!”, în data de 3 octombrie 2019, la ora 10:00, la Hotelul Ambasador, din Bucureşti.

 

Conferinţa a reunit reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic şi a marcat lansarea celei de-a treia campanii din cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor”, axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie.

Campania se derulează în perioada octombrie 2019 – mai 2020, A.N.I.T.P. având ca parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision România.

Implicarea presei şi a altor multiplicatori de opinie în activitatea de informare şi prevenire poate asigura o creştere a gradului de conştientizare şi o reacţie a publicului faţă de problema traficului de persoane.

În cadrul conferinţei s-a vizionat filmul documentar al campaniei care conţine povestea unei victime a traficului de persoane. Atât filmul documentar, cât şi spotul campaniei sunt moderate de cântăreţul Alex Velea.

 

 

Despre proiect

 

Activitatea este organizată în cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor”, ce se derulează la nivel naţional, pe o perioadă de 36 de luni, finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească, având ca obiectiv general creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei în ansamblu şi a grupurilor de risc privind implicaţiile traficului de persoane.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

 

Scopul şi obiectivele campaniei

 

Scopul campaniei este prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie. Obiectivele campaniei sunt: creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane; informarea şi sensibilizarea populaţiei în ansamblu privind riscurile şi implicaţiile traficului de persoane; creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane; informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen; creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.

Publicul ţintă al campanie îl reprezintă minorii cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, aflaţi în situaţie de risc, persoanele dispuse să ofere bani cerşetorilor, reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane, multiplicatorii de opinie (ex. mass-media) şi publicul larg.

 

Principalele activităţi ale campaniei

 

Acţiunile din cadrul campaniei naţionale de prevenire a traficului de persoane vizează: întâlniri directe cu reprezentanţii grupului ţintă în cinci locaţii distincte din România (la aceste activităţi va participa o echipa mixtă, formată din specialişti ai instituţiilor şi organizaţiilor partenere în cadrul campaniei); realizarea materialelor promoţionale de susţinere a mesajului antitrafic al campaniei (afiş, pliant, pix, set pix şi stilou, creion lemn, tricou, sistem roll-up, rucsac, minge de fotbal, minge de baschet, minge de plajă, caiet personalizat, planner, balon, cană termoizolantă, plachetă, diplomă); realizarea şi difuzarea fimului documentar privind problematica traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie;

organizarea unui număr de 42 de mese rotunde, la care vor participa instituţii guvernamentale, ONG-uri, autorităţi locale, presă; promovarea mesajului antitrafic al campaniei prin intermediul a 34 de panouri publicitare stradale; diseminarea materialelor de campanie în cadrul activităţilor de prevenire desfăşurate de specialiştii Centrelor Regionale ale A.N.I.T.P. în vederea susţinerii şi completării întâlnirilor directe cu reprezentanţii grupului ţintă.

Campania va beneficia şi de o importantă componentă media, destinată asigurării unei vizibilităţi ridicate atât în mediul online, cât şi în presa scrisă şi audiovizuală.

Proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană prin Fondul pentru Securitate Internă, exerciţiul financiar 2016-2019.