Preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa, Sucursala Călăraşi, Daniel Stancu, şi câţiva membri din cadrul acestei organizaţii s-au implicat în cadrul campaniei naţionale „Romii susţin viaţa”. Astfel, aceştia au dorit să contribuie la rezerva de sânge a judeţului şi au donat sânge, iar tinerii din cadrul Partidei Romilor Pro-Europa au ajutat la diseminarea informaţiei privind această campanie.

Potrivit preşedintelui Partidei Romilor Pro-Europa, Sucursala Călăraşi, Daniel Stancu, va fi organizată o astfel de acţiune de donare de sânge şi în municipiul Olteniţa.

„În anumite momente o pungă de sânge poate salva o viaţă, iar acest gest deosebit nu ţine cont de etnia, religia ori convingerile politice ale donatorului. Săptămâna trecută am organizat o acţiune de donare de sânge, în cadrul campaniei naţionale ‘Romii susţin viaţa’. Aşadar, peste 14 persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Călăraşi şi vom continua această acţiune de donare şi la CTS Olteniţa. De asemenea, în această campanie s-au implicat şi tinerii sub 18 ani, care nu aveau vârsta necesară pentru a dona sânge, dar ne-a ajutat la răspândirea informaţiilor în rândul populaţiei rome. Le mulţumim tuturor celor care s-au alăturat campaniei şi vom continua astfel de acţiuni şi pe viitor”, a precizat Daniel Stancu, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa, Sucursala Călăraşi.

Pentru a putea să doneze, doritorii trebuie să prezinte un act de identitate, să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi suferit operaţii minore în ultimele trei luni sau majore în ultimele şase luni, să nu fi avut hepatită, TBC şi să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi contactat şi informat asupra stării sale de sănătate. În compensaţie, toţi donatorii beneficiază de şapte tichete de masă de aproximativ 70 de lei şi o zi scutire medicală plătită, de la locul de muncă. Odată cu donarea, se beneficiază şi de analizarea sângelui în mod gratuit: HTLV, Hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, det. Hemoglobina, det. Anticorpi iregulari şi det. de grup sanguin. De asemenea, persoanele care donează sânge beneficiază şi de decontarea biletelor de transport dus-întors, la fiecare donare, pentru persoanele din afara oraşului.

Toate persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta la Centrul de Transfuzii Sanguine Călăraşi, cu sediul în incinta Policlinicii, nr. 2, etaj 2, telefon 0242/333.663.