Elena SOLOMON

radiovocescampi@yahoo.com

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Călărași anunță că în această lună, pe teritoriul județului Călărași, se derulează a doua campanie de vaccinare anuală  antirabică a vulpilor, prin distribuția manuală a momelilor vaccinale antirabice, începând cu data de 21 octombrie 2019 , acțiune ce se desfășoară prin medicii veterinari oficiali și reprezentanți ai fondurilor de vânătoare.

Acţiunea privind campania de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în cadrul programului naţional de control şi eradicare a rabiei în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control şi eradicarea rabiei la vulpi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 55/2008, cu modificarile ulterioare, şi aprobat de către Comisia Europeană pentru anul 2017.

La minimum 45 de zile de la finalizarea campaniei de distribuţie aeriană a momelilor vaccinale la vulpi, campanie începută din 20 septembrie 2019, se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la vulpile recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.

 

DSVSA Călăraşi atenţionează cetăţenii

 

Rabia este o boală incurabilă la om şi animale. Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi. Metoda cea mai eficientă de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi vaccinarea tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici). Pentru buna desfăşurare a campaniei în perioada în care se efectuează vaccinarea, se vor lua mai multe măsuri. Se va evita contactul cu momelile vaccinale de către animale domestice şi mai ales de către persoane. Momelile antirabice pentru vulpi sunt sub forma unor tablete cu miros puternic de peşte. În cazul în care se găseşe o momeală cu învelişul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuşi se plasează momeala într-o pungă de plastic și se anunţă medicul veterinar din cea mai apropiată localitate. Este important să se anunțe medicul veterinar, administrația publică locală sau gestionarul fondului de vânătoare dacă sunt găsite animale moarte pe teritoriul supus vaccinării. Persoanelor care intră accidental în contact cu vaccinul administrat vulpilor trebuie să li se administreze asistenţă de urgenţă, ca şi în cazul expunerii la un animal suspect de turbare.