Asociaţia Prematurilor dă startul „Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor şi a Mamelor cu risc”, cu sprijinul finanţării oferite de Kaufland România prin programul „În Stare de Bine”.

 

Astfel, o caravană mobilă însoţită de doi medici, o asistentă medical şi un consultant nutriţie, se va deplasa periodic în zece localităţi defavorizate, cu mortalitate infantilă ridicată, ţinând cont de numărul de sarcini luate în evidenţă şi de evoluţia lor. În cadrul activităţii de monitorizare a sarcinilor, fiecărei femei i se vor efectua: ecografie, cardiotocografie, controlul glicemiei, teste rapide de urină pentru mamele cu risc de hipertensiune. Caravana va ajunge la 600 de beneficiari direcţi din judeţele: Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Ilfov şi Teleorman.

În cadrul caravanei, va fi organizată lunar câte o sesiune la care viitoarele mame vor primi informaţiile legate de îngrijirea în sarcină şi îngrijirea nou-născutului în primele luni de viaţă, nutriţia gravidei şi a copilulului, informaţii legate de alăptare.

Odată cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii şi cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar.

Ecograful achiziţionat pentru derularea proiectului este dotat cu sondă abdominală şi vaginală, ceea ce permite atât depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cât şi eventuale malformaţii ale fătului.

„Asociaţia Prematurilor şi-a propus ca în 12 luni să reducă cu 25% decesele înregistrate la nou născuţii din 10 localităţi cu mortalitate infantilă ridicată, de aceea sprijinul oferit de Kaufland România este esenţial în crearea unui cadru de înregistrare şi monitorizare a sarcinii pentru femeile din mediul rural”, a declarat Diana Gamulescu, preşedintele Asociaţiei Prematurilor.

În plus, depistarea din timp a eventualelor probleme va permite echipei de proiect să îndrume femeia la naştere către o maternitate de nivel III, unde nou-născutul poate fi îngrijit în secţia de terapie intensivă. Mai mult decât atât, medicul neonatolog va avea acces la istoricul sarcinii şi la întreaga evoluţie.

Aproximativ 18.000 de copii se nasc în România înainte de termen, unul la fiecare 30 de minute. Proiectul vizează creşterea şansei la viaţă şi sănătate pentru copiii din localităţile rurale defavorizate din judeţele menţionate printr-o intervenţie care ţinteşte principalele cauze ale mortalităţii infantile: lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii, lipsa de informare cu privire la îngrijirea în sarcină şi îngrijirea nou-născutului, naşterea prematură şi deficienţele sistemului sanitar românesc care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-născuţi aflaţi în risc.

 

Peste o mie de nou-născuţi au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an

 

Conform datelor Centrului Naţional pentru Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului 2017, 1.360 de nou-născuţi au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9,5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 mame (22%), au fost efectuate mai puţin de patru controale, iar alte 358 de femei (26, 3%), nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii.

Deşi studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternităţile nu pot să modifice această situaţie decât în mică măsură. În plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au supravieţuit primului an de viaţă.

Proiectul este derulat de Asociaţia Prematurilor şi  este finanțat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.