România alocă sănătății cel mai mic buget dintre toate țările Uniunii Europene: puțin peste 1.000 de euro de persoană (media UE se apropie de 3000 de euro) sau 5% din PIB (comparativ cu cele 9,8% alocate în medie la nivelul Uniunii). 79,5% acest buget este acoperit de statul român, restul de bani fiind cei pe care oamenii îi scot direct din buzunar atunci când merg la medic sau la farmacie.

România are mai puțini medici și asistenți pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor europene, în ciuda eforturilor din ultimul deceniu de a crește acest număr. În 2017 am avut 2,9 medici la mia de locuitori, al treilea cel mai mic număr din UE și 6,7 asistente la mia de locuitori, media Uniunii fiind de 8,5. Acest lucru se datorează salariilor mici pe care aceștia le primesc în țară.

Cele mai multe dintre problemele de sănătate ale românilor sunt cauzate de alimentația nesănătoasă. 59% dintre aduți nu consumă cel puțin un fruct sau o legumă pe zi. De asemenea, doar 38% dintre români declară că au activități fizice cel puțin moderate în fiecare săptămână. Totuși, chiar fără activitate fizică și alimentație potrivită, România reușește să aibă cea mai scăzută rată a obezității din Uniunea Europeană (unul din zece români are astfel de probleme față de unul din şapte, media europeană).

O altă problemă cu care România se confruntă este consumul ridicat de tutun și băuturi alcoolice. 20% dintre adulți fumează zilnic. În cazul minorilor cifrele sunt îngrijorătoare: o treime dintre cei cu vârsta de 15 – 16 ani declară că fumează sau au fumat. De asemenea, mai mult de o treime dintre adulții români declară un consum ridicat de alcool cel puțin o dată pe lună, acesta fiind al doilea cel mai mare număr din UE.

În concluzie, România ar putea sta mult mai bine la capitolul sănătate dacă s-ar realiza un efort comun compus pe de-o parte din alocarea de către stat de bugete mai mari pentru sistemul medical și, de cealaltă parte, din înțelegerea cetățenilor că obiceiurile lor alimentare și fizice au un impact ridicat asupra calității vieții.

Datele au fost extrase din State of Health in the EU Romania Country Health Profile 2019, disponibile la https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_romania_english.pdf.