foto: adevarul.ro

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, în fiecare zonă a țării încep să se desfășoare ample manifestări de bucurie pentru Nașterea Domnului. Acestea, de cele mai multe ori, se referă la vizita preotului în casele oamenilor cu o icoană reprezentând această sărbătoare, la colindele și urările pe care tinerii le fac și, bineînțeles, sacrificarea porcilor. Însă, de-a lungul timpului, în zona noastră au apărut unele obiceiuri specifice care încă se practică și în ziua de astăzi.

În Mostiştea, Lupşanu, Radu Vodă, Plevna şi Gălățui, colindele și Plugul sunt însoțite de „Moșul de Turcă”. Acesta poartă un cojoc lung de blană, tălăngi la brâu și duce în mână o bâtă. El poartă și o mască decorată cu păr de cal, fulgi, pene și diverse tipuri de semințe.

Pe 24 decembrie apare la ferestrele oamenilor Brezaia, un dispozitiv confecționat din lemn și sfoară care scoate sunete de barză. În aceeași zi, femeile fac turte pe care le împart în memoria persoanelor decedate; aceste turte sunt numite „Scutecele Domnului”.

Un obicei interesant, denumit Vasilca, se desfășoară la tăiatul porcului, capul acestuia fiind acoperit cu diverse podoabe și așezat în fața ferestrei. Cu acest cap împodobit se merge și la colindat, de obicei la casele celor mai înstăriți. Acest obicei se spune că ar aduce sănătate locuitorilor casei.

Nu în ultimul rând, în orașul nostru există și un Plugușor vechi de 150 de ani, care a supraviețuit războaielor și schimbărilor petrecute în cadrul comunităților din această zonă.