În data de 28 noiembrie 2019, la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călărași a avut loc un eveniment cultural. Best-seller-ul Editurii RAO în anul 2018, „Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri”, editor Bogdan Bucur, a fost lansat în avanpremiera Zilei Naționale a României, la Călărași.

La eveniment au fost prezenți secretarul județeului Călărași, Emil Mușat, directorul Direcției Judeţene de Cultură Călărași, prof. Sorin Danciu, utilizatori ai bibliotecii, elevi, studenți, profesori, scriitori și pasionați de istorie, carte și cultură, dar, nu în ultimul rând, editorul cărții, Bogdan Bucur, care a adresat câteva cuvinte.

„De fiecare dată sunt încântat și trăiesc o plăcere intensă de mă vedea cu cititorii mei și implicit ai editurii în toate părțile țării. Călărașiul este aproape de București, așadar călătoria a fost cu atât mai plăcută. Am fost însoțit de unii dintre cei mai buni prieteni ai mei. E adevărat că dânșilor le-a aparținut această sugestie de a mă vedea cu prietenii mei din Călărași, care sunteți dumneavoastră. Profit de această ocazie pentru început să le mulțumesc lor, că au avut acest gând bun. Uneori în viață este bine să fim atenți la sugestiile și gândurile bune a celor de lângă noi. Lucru pe care am încercat să îl fac de fiecare dată să-l urmez. Întâlnirea noastră de astăzi este prilejuită de faptul că în câteva zile, după cum știți, va veni ziua de 1 Decembrie. Este o zi care în ultimii 30 de ani este celebrată ca sărbătoare națională a României. Nu a fost dintotdeauna așa. Știți bine până la 1947, 30 decembrie a fost ziua națională, apoi a fost 10 mai, a urmat 23 august care a avut o semnificație manipulată de regimul comunist și 1 Decembrie cu semnificația pe care nu a pierdut-o niciodată. ‘Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri’ a fost în aprecierile unanime. A fost considerată cartea emblematică a anului 2018, în care România, după puterile ei, a celebrat Centenarul Marii Uniri. Dar a fost și răspunsul din partea dumneavoastră, din partea cititorilor. În egală măsură, un răspuns în acord cu ceea ce criticii au considerat a fi una dintre cele mai reprezentative cărți pentru această manifestație. Ea fost  best-seller-ul anului 2018 în domeniul lucrărilor de istorie”, a afirmat editorul Bogdan Bucur.

În cadrul evenimentul de lansare a fost vizionat filmul documentar omonim, ecranizat după această carte şi comentat de academicienii Ioan-Aurel Pop și Răzvan Teodorescu, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu și conf. univ. dr. Adrian Niculescu, împreună cu autorul.

Evenimentul cultural a fost organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” din Călărași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași, Muzeul Dunării de Jos și Consiliul Județean Călărași.