În ultima perioadă, în judeţul Călăraşi, au fost înregistrate cazuri de TBC în cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit „Voinicel” din municipiul Călăraşi, Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea şi Căminul de Bătrâni Ciocăneşti. Majoritatea copiilor şi personalului didactic care au intrat în contact cu bolnavii de TBC au făcut testare IDR (intradermoreacţie) la PPD (derivat de proteine purificate) sau radiografie pulmonară. Au existat însă şi excepţii: o elevă din cadrul  liceului din comuna Borcea a refuzat testarea pe motiv că este însărcinată. Medicul primar pneumolog, dr. Spiridon Dumitrescu, ne-a declarat că nu există contraindicaţii pentru testarea IDR în astfel de cazuri.

 Situaţia în cele trei instituţii

La Liceul Tehnologic nr.1 Borcea s-a înregistrat un caz de TBC pulmonar (Bacilul Koch – BK), depistat în spută la examenul microscopic = mare eliminator de BK), confirmat la un elev (L.I.) din clasa a XII-a. Cazul a fost anunţat înainte de vacanţa de iarnă, mai exact în zilele de 18 şi 19 decembrie. Conducerea unităţii de învăţământ a fost înştiinţată imediat pentru a putea face dezinfecţia terminală în perioada de vacanţă. După reluarea cursurilor s-a făcut  testarea copiilor (16 ianuarie), iar rezultatele IDR au fost citite în data de 19 ianuarie 2018. Astfel, au fost testaţi IDR 40 de elevi cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani: 23 din clasa a XII-a, din totalul de 25 (un abandon şcolar şi o elevă însarcinată a refuzat testarea), şi colegii pacientului. Toţi au ieşit hiperegici (reacţie pozitivă la testul IDR la tuberculină = persoană infectată cu BK). În urma rezultatelor IDR, s-a decis ca toţi elevii să fie testaţi radiologic. Rezultatele au fost bune în urma examenului radiologic. În prezent, elevii primesc tratament de profilaxie cu Isoniazida.

În aceeaşi sală de clasă, mai învaţă 17 elevi în schimbul doi. Aceştia au fost testaţi la PPD şi trei au ieşit hiperegici, însă fără leziuni vizibile la examenul radiologic. Şi aceştia primesc tratament de profilaxie.

22 de cadre didactice au fost nominalizate ca fiind persoane care au intrat în contact cu respectivul elev. Dintre acestea, 19 au efectuat examen radiologic, rezultatele fiind bune, iar alte trei persoane urmează să se prezinte pentru testare în zilele următoare. Ancheta familială în acest caz nu a dus la depistarea sursei, toţi membrii familiei fiind sănătoşi.

Pentru a nu crea panică în rândul familiilor, este bine să precizăm că, după vârsta de 24 de ani, toţi suntem infectaţi cu BK din mediul înconjurător, însă puţini sunt cei care ajung să fie bolnavi de TBC. Astfel, BK se cuibăreşte în plămâni în stare latentă şi declansează tuberculoza când sistemul imunitar este slăbit.

Grădiniţa cu Program Prelungit „Voinicel”,  o asistentă medicală comunitară (L.M.), responsabilă cu triajul epidemiologic al preşcolarilor, a fost diagnosticată cu TBC pulmonar (BK depistat în spută la examenul microscopic = mare eliminator de BK). Cazul a fost anunţat în data de 17 ianuarie 2018, iar convocarea părinţilor a avut loc la o zi distanţă. 21 din cei 24 de angajaţi ai grădiniţei au fost testaţi radiologic în zilele de 18 şi 19 ianuarie. Din data de 19 ianuarie 2018 s-a trecut la mobilizarea rapidă pentru testarea celor mici. În colectivitate: din 24 de persoane nominalizate (cadre didactice şi personal auxiliar), 23 au efectuat control radiologic şi sunt bine. Iniţial pentru două dintre acestea s-a ridicat suspiciunea de boală, însă aceasta a fost infirmată de examenul bacteriologic care a ieşit negativ. O singură persoană va efectua control radiologic în momentul în care va fi posibil. În prezent, aceasta efectuează proceduri medicale pentru osteoporoză, care nu îi permit expunerea imediată la radiaţii Roentgen. În rândul copiilor din grădiniţă, contactul cu persoana contaminată a fost sporadic. Contextul epidemiologic este spaţiul în care persoana cu TBC activă în cauză şi-a desfăşurat activitatea-respectiv în grădiniţa unde sunt înscrişi 166 de copii şi faptul că nu se poate spune cu exactitate momentul din care este eliminatoare de bacil Koch. Părinţii au fost informaţi de situaţie prin conducerea unităţii de învăţământ. S-a decis testarea la PPD pentru cei mici. Testarea s-a efectuat atât în incinta grădiniţei în data de 22 ianuarie 2018 (102 copii din clase cu program normal şi prelungit din cele două locaţii ale grădiniţei – rezultatul a fost interpretat pe 25 ianuarie 2018), cât şi la Dispensarul TBC Călăraşi, pentru situaţiile în care părinţii au refuzat testarea în grădiniţă, întrucât au dorit să asiste în momentul testării sau pentru ca cei mici să nu asocieze trauma procedurii medicale cu mersul în colectivitate. În data de 19 ianuarie 2018 au fost efectuate 15 testări care au fost citite pe 22 ianuarie, rezultatele fiind negative. În data de 22 ianuarie 2018 s-au efectuat 18 testări care au fost citite pe 25 ianuarie şi în data de 23 ianuarie s-au efectuat alte 12 testări care se vor citi în data de 26 ianuarie 2018.

“Precizăm că se vor efectua testări la PPD până când vor veni toţi copiii, cu menţiunea că o parte din cei care nu s-au prezentat până acum nu au frecventat cu regularitate grădiniţa şi nu sunt nici în ţară în acest moment. Au fost familii care au refuzat iniţial efectuarea testării, însă o parte din ei s-au răzgândit. Speram că şi ceilalţi o vor face sau poate au decis să meargă în alte unităţi de specialitate pentru investigaţii”, ne-a precizat dr. Dumitrescu.

În total s-au efectuat 147 de testări până marţi, 23 ianuarie, ora 15:00, următoarele vor fi efectuate pe 26 ianuarie.

În funcţie de rezultatul acestor testări şi de situaţia medicală a cazului sursă (în scurt timp vom avea rezultatul antibiogramei pacientei, pentru a şti dacă vorbim despre tuberculoza DS – drog sensibilă sau MDR – multidrog rezistentă), vom decide atitudinea ulterioară. Ancheta este în curs şi în mediul familial, persoanele controlate până acum sunt bine.

Căminul de Bătrâni Ciocăneşti, a fost înregistrat un caz TBC pulmonar, BK iniţial pozitiv la culturi. Examenul a fost efectuat la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, pentru suspiciune de TBC (BK la examenul microscopic), rezultatele fiind negative.

“Împreună cu conducerea unităţii s-a stabilit arealul contacţilor. Aici se află instituţionalizate 67 de persoane imobilizate şi 43 deplasabile. Pentru că cei imobilizaţi prezintă risc crescut de îmbolnăvire, vor fi controlati toţi prin examen bacteriologic. În data de 25 ianuarie 2018, cadrele medicale de la Dispensarul TBC Călăraşi s-au prezentat în focar pentru recoltarea sputei. Din cei deplasabili internaţi în centru, opt contacţi direcţi cu cazul de TBC au efectuat control radiologic în aceeaşi dată. Tot pe 25 ianuarie, angajaţii Căminului de Bătrâni Ciocăneşti s-au prezentat la control radiologic. Sunt 69 de angajaţi, dar în contact cu pacientul au venit în jur de 20, iar aceştia vor fi testaţi radiologic”, a mai spus dr. Spiridon Dumitrescu.

Atenţie! Nu se face dezinfecţia cu spirt! Dr. Spiridon Dumitrescu ne-a declarat că nu este indicată folosirea spirtului pentru dezinfecţie întrucât Bacilul Koch este un BAAR (bacil alcoolo-acidorezistent). Dezinfecţia unei încăperi se face cu clor şi prin aerisire.

Testare cu aparatură veche de peste 20 de ani

Toate testările enumerate mai sus au fost făcute de personalul Dispensarului TBC din cadrul Policlinicii nr. 2 Călăraşi. În momentul de faţă, Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi are doar un aparat de radiologie funcţional din trei necesare pentru funcţionare în condiţii optime. Mai există un aparat nefuncţional sigilat la Spitalul TBC, iar cel de-al doilea aparat, vechi de peste 20 de ani, cu multiple reparaţii este repartizat la Dispensarul TBC Călăraşi. Aparate radiologice vechi mai sunt şi la Olteniţa şi Lehliu Gară. În situaţia în care aparatul radiologic de la Dispensarul TBC Călăraşi s-ar fi defectat, era nevoie ca toţi contacţii să fie aduşi la Spitalul TBC pentru testare. O altă problemă ar fi lipsa de personal. În judeţ, nu există medic pneumolog la dispensarele TBC din Olteniţa şi Lehliu. Acolo se lucrează cu înlocuitor.

Legislaţia trebuie schimbată

În momentul de faţă, legislaţia nu mai impune efectuarea radiografiilor la angajare. Astfel, pentru a evita apariţia unor astfel de cazuri se impune modificarea legislaţiei prin reintroducerea examenului radiologic la angajarea personalului didactic sau din colectivităţi. De asemenea, se impune reintroducerea examenului radiologic pentru persoanele care intră în colectivităţi. De exemplu, în momentul de faţă este permis examen radiologic doar pentru bolnavii psihici cronici.