Epidemia de coronarvirus are un impact major asupra industriei aviatice internaționale și europene. Situația se deteriorează zilnic și se preconizează că traficul va continua să scadă în următoarele săptămâni. Pentru a contribui la atenuarea impactului epidemiei, Comisia Europeană (CE) va prezenta o legislație specifică pentru a reduce temporar din obligațiile companiilor aeriene în ceea ce privește utilizarea sloturilor orare, conform legislației Uniunii Europene.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Măsura temporară va permite companiilor aeriene să își adapteze capacitatea având în vedere scăderea cererii cauzate de epidemie. În absența unei astfel de măsuri, companiile aeriene ar trebui să continue să opereze zboruri, chiar dacă sunt în mare măsură goale, pentru a le garanta sloturile orare actuale pe aeroporturile din UE. Acest lucru ar avea un impact negativ, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Ținând cont de caracterul urgent al situației, Comisia va prezenta o propunere legislativă și invită Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid această măsură în cadrul procedurii de codecizie”.

Următoarele etape: Comisia va adopta în curând o propunere de modificare a Regulamentului UE privind sloturile orare. Aceasta va trebui aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.