foto arhiva

Cel mai mic nivel al infracţionalităţii stradale din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2018, în judeţul Călăraşi. Tot anul trecut, a scăzut infracţionalitatea judiciară şi a crescut numărul măsurilor preventive.

 

Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2018,  a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, precum și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale. De asemenea, polițiștii au avut în atenție asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2019.

 

Infracţionalitatea stradală, în scădere cu 44% în 2018, faţă de 2017

 

Implicarea polițiștilor s-a concretizat prin faptul că, în anul 2018, infracționalitatea stradală a înregistrat o scădere față de anul 2017, situându-se sub media ultimilor cinci ani, în scădere cu 44%, față de anul precedent. Infracțiunile sesizate au cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, în scădere față de 2017 cu 2,30%, sub media valorilor înregistrate în ultimii cinci ani, – 40%. În ultimii cinci ani, ponderea infracțiunilor sesizate din mediul rural a scăzut în mod constant, acestea reprezentând 54% din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2018.

 

Infracţionalitatea judiciară a scăzut cu 6,4% în 2018, faţă de 2017

 

A scăzut infracționalitatea judiciară, sesizată cu 6,4%, față de anul 2017. Au fost dispuse măsuri preventive asupra unui număr de 568 de persoane, cu 62% mai mult față de 2017.

 

Peste 14.000 de apeluri către SNUAU 112, în 2018

 

În anul 2018, numărul total de apeluri către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 care au necesitat intervenția efectivelor de poliție a fost de 14.414, 4.470 de intervenții fiind în mediul urban, iar în 98% dintre cazuri s-a acționat în mai puțin de zece minute.

 

21 de grupări infracţionale de natură judiciară, destructurate în 2018

 

Au fost destructurate, în anul 2018, 21 de grupări infracționale de natură judiciară, cu 97 de membri, fiind dispuse măsuri preventive împotriva a 71 dintre aceștia. Pentru combaterea evaziunii fiscale, acțiunile inițiate au condus la recuperarea unor prejudicii de 33.431.000 de lei și luarea a 44 de măsuri preventive  față de persoanele bănuite.

 

Peste 4.000 de călărăşeni au beneficiat de programele de prevenire ale poliţiştilor

 

Acțiunile desfășurate în scopul creșterii gradului de siguranță a elevilor au cunoscut o abordare diferită, polițiștii implicându-se în activitățile curente, preventive în rândul elevilor. În cadrul programelor de prevenire au fost desfășurate 84 de activități, însumând 4.125 de beneficiari și 973 de materiale distribuite.

 

Poliţiştii rutieri au aplicat peste 27.000 de sancţiuni contravenţionale în 2018

 

Pe linie de poliție rutieră, în anul 2018 prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a fost și rămâne în continuare prevenirea și reducerea accidentelor de circulație grave, cât și a consecințelor acestora, numărul persoanelor decedate în accidente de circulație a scăzut cu 40%. Polițiștii rutieri au desfășurat 475 de acțiuni și au constatat 680 de fapte penale, de asemenea, în urma acțiunilor, s-a impus aplicarea a peste 27.000 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute în vederea suspendării sau anulării 2.336 de permise de conducere și retrase 759 de certificate de înmatriculare.

 

Cooperare internaţională printr-un proiect transfrontalier

 

Activitatea de cooperare internațională s-a concretizat în Proiectul „Cooperare transnațională între autorități de aplicare a legii pentru întărirea activității de prevenire și luptă împotriva fraudei cu fonduri europene/subvenții acordate în domeniul agriculturii”, proiect ce s-a aflat în implementare în perioada decembrie 2016 – februarie 2018.

 

Obiectivele poliţiştilor călărăşeni în acest an

 

Acțiunile viitoare ale polițiștilor vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța stradală și rutieră. Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliție Județean Călărași va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.