Primăria Călărași finalizează în aceste zile implementarea proiectului cu titlul „Înființare stații de reîncărcare a vehiculelor electrice în municipiul Călărași” finanțat din

Administrația Fondul pentru Mediu.

Valoarea totală a proiectului este de 794.539,20 de lei inclusiv TVA lei, la care bugetul local, conform cerințelor de finanțare, contribuie cu 10%.

Astfel, Primăria Municipiului Călărași rezolvă încă una dintre solicitările cetățenilor posesori de autovehicule electrice atât din municipiu cât și a celor care sunt în tranzit, și care contribuie astfel, la îmbunătățirea  calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, proiectul satisface nevoile deținătorilor inclusiv a celor care locuiesc la bloc, permițând astfel, alimentarea din spații publice a acestor autovehicule.

În municipiu sunt deja instalate cele patru stații de reîncărcare în următoarele locații: strada 1848 – parcare; bulevardul 1 Mai – parcare Spitalul Județean; strada Flacăra – parcare sediu Primărie 2; strada Stejarului -parcare fostul sediu BancPost.

În aceste zile se efectuează probe ale softurilor și teste ale echipamentelor, urmând că în data de 5 octombrie 2020 să fie efectuată recepția la terminarea lucrărilor, imediat urmând ca stațiile să devină funcționale, cu o lună de gratuitate pentru toți utilizatorii.

Stațiile respectă Standardul IEC 61851 (Sistem de incărcare conductivă pentru vehicule electrice), echipate cu trei prize și conectori de tip 2 pentru vehicule, conform descrierii din Standardul EN62196-2, 1 priză pentru încărcarea în curent alternativ și două prize pentru încărcare în curent continuu, cu conectori ai sistemului de reincărcare combinat Combo 2, conform descrierii din Standardul EN62196-3, pentru încărcarea în curent continuu.

De asemenea, ele prezintă acces deschis de management și operare care permite identificarea locaţiei, monitorizarea în timp real a funcţionalităţii, disponibilităţii, cantităţii de energie transferate. Accesul permite interconectarea și comunicarea cu alte instalații similare în timp real; asigură trei locuri de parcare, egal cu numărul punctelor de reîncărcare aferente stațiilor, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice; asigură accesul permanent și nediscriminatoriu al publicului; echiparea stațiilor de reîncărcare este realizată cu meniu în limbă română și în limbă engleză, care comunică prin protocol de tip OCPP-Open Charge Point Protocol-minim 1.5.