De la începutul acestei luni, Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Călăraşi se confruntă iarăşi cu o criză acută de sânge. Dacă la începutul anului se prezentau zilnic în jur de 15 donatori, luna aceasta au fost zile când au fost înregistraţi patru sau chiar doi donatori pe zi. Această situaţie a devenit din nou îngrijorătoare pentru angajaţii CTS Călăraşi deoarece sunt foarte mulţi bolnavi care au mare nevoie de sânge.

 

Centrul de Transfuzii Sanguine Călăraşi trece iarăşi printr-o situaţie destul de dificilă, confruntându-se cu o criză acută de sânge. În primele trei luni ale acestui an, la centru s-au înregistrat în jur de 15 – 16 donatori pe zi. Începând cu luna aprilie, numărul donatorilor a scăzut simţitor, ajungând chiar şi la doi donatori pe zi. Acest lucru nu poate decât să fie unul de îngrijorare pentru angajaţii CTS Călăraşi, având în vedere solicitările foarte mari din partea spitalelor pentru bolnavii care au nevoie de sânge.

Directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, biolog Niculina Ginghină, ne-a declarat că luna aceasta s-au înregistrat în jur de 15 donatori, fiind zile când veneau patru sau chiar doi donatori într-o zi.

Suntem într-o perioadă de declin în ceea ce priveşte numărul donatorilor. Dacă în primele trei luni ale anului aveam 15 donatori pe zi, acum avem în jur de şapte donatori, fiind şi zile când înregistram patru sau chiar doi donatori pe zi. De asemenea, a scăzut foarte mult şi numărul aparţinătorilor. Este o situaţie destul de îngrijorătoare pentru că cerinţele din partea spitalelor sunt foarte mari. Mai mult decât atât, pe lângă spitalele din judeţul nostru, noi trebuie să trimitem sânge şi către spitalele din Bucureşti pentru că sunt bolnavi din Călăraşi care sunt internaţi acolo. Având în vedere situaţia dificilă prin care trecem din nou, facem iar apel la cetăţenii din judeţ, la partidele politice, companiile din judeţ, dar şi la instituţiile publice pentru a se mobiliza şi a veni la CTS să doneze sânge. Pe lângă faptul că pot salva viaţa unei persoane, donarea este benefică şi pentru sănătate”, a menţionat biolog Niculina Ginghină, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi.

 

În compensaţie, toţi donatorii beneficiază de tichete de masă de aproximativ 70 de lei

 

„Fii alături de noi, ca împreună să salvăm o viaţă de om!” este sloganul CTS Călăraşi, prin care se face apel la toţi cetăţenii din judeţul nostru să vină să doneze sânge pentru a veni în ajutorul persoanelor supuse unor operații dificile, la cele care necesitǎ tratamente împotriva cancerului sau la victimele accidentelor rutiere.

Pentru a putea să doneze, doritorii trebuie să prezinte un act de identitate, să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi suferit operaţii minore în ultimele trei luni sau majore în ultimele şase luni, să nu fi avut hepatită, TBC şi să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi contactat şi informat asupra stării sale de sănătate. În compensaţie, toţi donatorii beneficiază de şapte tichete de masă de aproximativ 70 de lei şi o zi scutire medicală plătită, de la locul de muncă.

Odată cu donarea, se beneficiază şi de analizarea sângelui în mod gratuit: HTLV, Hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, det. Hemoglobina, det. Anticorpi iregulari şi det. de grup sanguin. De asemenea, persoanele care donează sânge beneficiază şi de decontarea biletelor de transport dus-întors, la fiecare donare, pentru persoanele din afara oraşului. Toate persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină Călăraşi, cu sediul în incinta Policlinicii, nr. 2, etaj 2, telefon 0242/333.663.