În data de 6 martie 2021, reprezentanții Centrului Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași s-au adresat iubitorilor de teatru, film, spectacole și concerte, într-o postare în propriul grup, în care au vorbit despre neajunsurile create de către viitorul buget, care se presupune a fi unul mic, dar și despre problemele create de către coronavirus.

„Dragi membri ai grupului, iubitori de teatru, film, spectacole si concerte, mi-am propus să vă împărtășesc astăzi câteva informații ‘din culisele’ Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași deoarece consider că aveți tot dreptul să le cunoașteți. La acest moment, așa cum probabil știți, încă nu s-a aprobat bugetul pentru instituții, ceea ce înseamnă că momentan nu avem bani pentru a aduce călărășenilor artiștii preferați. Și la cum arată bugetul național, precum și bugetul preconizat pentru județul Călărași, chiar și după aprobare, intuim faptul că pentru evenimente culturale se va aloca o sumă foarte mică”, și-a început postarea CJCC Călăraşi.

Instituția spune că încearcă să aducă spectacole pentru călărășeni, în ciuda fondurilor reduse, contactând companii de teatru și impresari de artiști care să vină la Călărași și, în loc să fie plătiți de către Centrul Județean de Cultură și Creație, aceștia să își încaseze singuri banii pe bilete. Însă organizarea acestor evenimente este dată peste cap și de către pandemia de Covid-19.

„Este foarte greu să organizăm și evenimente de acest tip, deoarece la acest moment, din cauza crizei sanitare, sălile se pot ocupa până la maximum 50% capacitate, iar banii din biletele vândute abia acoperă cheltuielile minimale ale artiștilor. Însă trebuie să știți că, în cazul în care rata de incidență la mia de locuitori a municipiului Călărași depășește 1,5, gradul de ocupare al sălilor de spectacole și cinematografe va fi de 30% din capacitatea totală a sălii, iar biletele vândute la această capacitate nu vor mai acoperi cheltuielile cu spectacolele și artiștii și teatrele nu vor mai putea să vină la Călărași”, este menționat în comunicatul instituției.

Reprezentanții CJCC Călăraşi i-au invitat pe cetățeni să se bucure de spectacolele programate atât timp cât organizarea acestora mai poate fi posibilă: „Și cum cifrele din ultima perioadă nu sunt tocmai îmbucurătoare, vă invit pe toți să ne bucurăm de spectacolele programate pentru dumneavoastră, cât încă le mai putem desfășura și putem participa la ele, cu respectarea tuturor normelor sanitare și în siguranță. Vă asigurăm că luăm toate măsurile necesare pentru siguranța dumneavoastră: ne asigurăm că se poartă corect masca pe toată perioada spectacolului, punem la dispozitie dezinfectant pentru mâini, după fiecare eveniment dezinfectăm scaunele, scena, ușile și toate suprafețele, lăsăm un loc liber între spectatori și minimum trei metri distanță față de scenă. Vă așteptăm!”.